ABD'nin 10 maddelik Rojava planı neleri kapsıyor?

ABD'nin 10 maddelik Rojava planı neleri kapsıyor?

Şark-ül Ewsat’ın yayınladığı rapora göre ABD ve Rusya’ nin Suriye Demokratik Güçleri ile Suriye Hükümeti arasında Fırat Nehrinin Sınır olması konusunda anlaştığı iddia ediliyor.

A+A-

Bu gün Şark-ül Ewset gazetesinin yayınladığı rapora göre Suriye Demokratik Güçlerinin Kontrolü altında bulunan Bölgenin geleceğine dair önümüzdeki süreçte ABD’ nin 10 Maddelik Planı Yaşama Geçireceğini İfade edilmiş. Şark-ül Ewsat’ın yayınladığı rapora göre ABD ve Rusya’ nin Suriye Demokratik Güçleri ile Suriye Hükümeti arasında Fırat Nehrinin Sınır olması konusunda anlaştığı iddia ediliyor.

ABD ve (Kuzey Suriye) Rojava arasında yeniden inşaa ve yapılanma konusunda mutabık kalınan 10 Maddelik Plan:

1-SDG-Suriye Demokratik Güçlerine Siyasi, Ekonomik, Diplomatik Askeri desteğin Artırılması…

2-Suriye Demokratik Askeri güçlerinin Hakkim Olduğu Bölgeyi düşman güçlerden gelecek saldırılara karşı kendini Savunması ve Düzenli Bir Ordunun kurulması için Askeri Eğitim verilmesi, Şehirlerde asayişin sağlanılması için Polis güçlerinin eğitilmesi…

3-Kurtarılan Bölgelerde kendini yönetme ve yerel yönetimlerin  güçlendirilmesi…

4-Yıkılan Bölgenin yeniden inşası ve insani yardımların yapılması için koalisyon güçlerin teşvik edilmesi, yardım ve kalkınma için bir bütçenin oluşturulması…

5-Demokratik Suriye Güçlerinin kontrolü altında bulunan petrol, doğal gaz, su ve diğer kaynaklardan yararlanılması ve halka hizmet götürülmesi için kalkınma programı…

6-Hükümet kurum ve kuruluşları, yargı sisteminin kurulması için yardımcı olunması bu kurum ve kuruluşlarda çalışanların eğitilmesi.

7-Bölgede Hava savunması sisteminin kurulup güçlendirilmesi. Rakka ve Tağba bölgesinin SDG kontrolü altında bulunan diğer bölgelerle birleştirilmesi. ABD askeri üslerinin 5 alanda konumlandırılması ve bu 5 askeri üste 1000 civarında askeri uzmanın konumlandırılması…

8-Bölge de diplomatik bürolarının kurulması, ABD diplpmatlarının bölgeye gelmesi, Cenevre’de BM gözlemciliğinde yapılacak görüşmelere Demokratik Suriye Güçlerinin de (SDG) katılması için diplomatik çabaların yoğunlaştırılması…

9-Bölgede yapılacak seçim sürecine destek verilmesi…

10-Şam ile Demokratik Suriye Güçlerinin (SDG) arasında yapılacak müzakerelere yardımcı olunması olarak açıklandı.

AA: Amerika Modern ordu kuruyor

Öte yandan Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklara dayandırdığı iddiasına göre, ABD Savunma Bakanlığı, istihbarat teşkilatı CIA, 400 PYD mensubuna eğitim verdi.

PYD mensubu 400 kişinin, Haseke'nin güneyindeki Sabahu'l Hayır kampı ile Halep'in doğusunda Fırat nehri üzerindeki Tişrin barajı yakınlarında eğitildiği iddia edildi.

İddiaya göre, PYD'ye CIA eğitmenleri teorik ve teknik bilgiler sağlarken, Pentagon'un hava indirme birimleri ile özel kuvvetleri, Kandil'den gelen PKK'lılara ortak silahlı eğitim verdi.

 

"Nisan 2016'dan beri örgüte silah ve mühimmat veren ABD, teknoloji desteğini de artırıyor" ifadelerinin kullanıldığı AA haberinde şu iddialar yer aldı:

"CIA ve Pentagon, yeni oluşum için PYD'ye son teknoloji telsiz, dinleme istasyonu ve sinyal istihbarat ekipmanları transfer ediyor. Ekipmanların eğitimi yine ABD'li uzmanlar tarafından veriliyor. Yerel kaynaklar, terör örgütüne bağlı YAT birimlerinin Türkiye sınırındaki sınır karakollarını dinleme faaliyetlerine başladığını iddia etti."

Pentagon-CIA programlarıyla "sınır muhafızları" adı altında büyütülen yapıya PYD'nin "Kuzey Ordusu" adını verdiği de öne sürüldü.

Amerikalıların doğu Halep ve güney Haseke'de eğittiği "Kuzey Ordusu"nun ilk etapta Kobani, Tel Ebyad, Resulayn ve Malikiye'de konuşlanacağı belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.