ABD'li yetkililer Ankara'da..Konu Menbiç!

ABD'li yetkililer Ankara'da..Konu Menbiç!

ABD ile Türkiye, bugün Ankara’da Minbic konusunda görüşmeler yaparken, varılan nokta hakkında herhangi bir açıklama gelmedi.

A+A-

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, toplantı öncesi, ABD Kongresi'ndeki F-35 kararına ilişkin olarak, "Bu gibi adımlar halinde biz de karşılık vermeye mecbur kalırız" ifadelerini kullandı.

Hami Aksoy, bugün Ankara’da düzenlediği olağan basın toplantısında, ABD'den bir heyetin Türkiye'de Minbic konusunda bugün görüşmeler yaptığını duyurdu.

4,5 saat süren görüşmenin ardından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

TÜRKİYE’YE F-35 SATIŞI

ABD Temsilciler Meclisi, dün, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası olarak bilinen ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesine ilişkin yasa tasarısını 66'ya karşı 351 oyla kabul etti.

Tasarıda, Türkiye'ye F-35 satışının askıya alınması da öngörülüyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, "Bu gibi adımlar halinde biz de karşılık vermeye mecbur kalırız" dedi.

Hami Aksoy, Türk firmalarının ABD tarafından özellikle İran'a yönelik uygulanan yaptırımlardan korumak için Türkiye'nin gerekli adımları atacağını belirtmişti.

Öte yandan, Aksoy, “Putin’in Suriye Özel Temsilcisi, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüştü. Astana görüşmeleri, anayasa komitesi kurulması gibi konular masaya yatırıldı” dedi.

NE OLMUŞTU?

ABD Kongresi'nde bazı senatörler, Türkiye'nin Lockheed Martin F-35 Müşterek Taarruz Uçağı jetleri satın almasını engellemeye yönelik bir önlem de dâhil olmak üzere, 716 milyar dolarlık savunma politikası tasarısının bir versiyonunu sunmuştu.

ABD Senatosu Savunma Komitesi’nde kabul edilen 716 milyar dolarlık savunma politikası yasa teklifi, Türkiye'nin Lockheed Martin üretimi F-35 savaş uçaklarının alımını yasaklamayı da öngörüyor.

RUSYA’YLA ANLAŞMA

Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Dairesi (FSVTS) Başkanı Dmitriy Şugayev, Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemlerinin sevkiyatı ile ilgili kontratın, ABD’nin Ankara’ya baskısına rağmen programa göre ilerlediğini vurgulamıştı.

Rusya’nın St. Petersburg kentinde 22. Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF) Rus basınına konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Şugayev, "Her şey anlaşmamıza uygun olarak ilerliyor. Kontrat, belirlenmiş olan programa uygun bir şekilde yerine getiriliyor. Türk tarafıyla anlaşma sağladığımız tüm taahhütlerimizi yerine getirmeye kararlıyız" demişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, dün ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'nun oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almamasını umduklarını söylemişti.

SEBEBİ S-400 MÜ?

Türkiye'nin S-400 kararının ardından ABD'nin misilleme olarak F-35 teslimatının durdurulmasını istediği konuşuluyor.

Önergede NATO üyesi Türkiye'nin Rusya'dan S-400 yerden-havaya füze bataryaları alma kararı da eleştiriliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.