ABD'den Esad'a DSG yanıtı

ABD'den Esad'a DSG yanıtı

ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Korgeneral Kenneth McKenize, ‘Suriye’ye ilgisi olan tüm taraflar Amerikan güçlerine ya da bizim ortaklarımıza saldırmanın kötü bir politika olacağını anlamalı’ dedi.

A+A-

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’daki haftalık basın toplantısında Pentagon Baş Sözcüsü Dana White ile Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Korgeneral Kenneth McKenize gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’in,YPG'nin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ile müzakereye açık oldukları konusunda Rus basınına verdiği demeç sözcülere yöneltilen sorular arasındaydı. White ve McKenzie’ye, müzakereyle anlaşamadıkları takdirde DSG’yi güç kullanarak bulundukları alanlardan çıkaracaklarını söyleyen Esad’a ABD’nin nasıl karşılık verebileceği soruldu.

ABD’nin Suriye’deki misyonunun IŞİD’ı yenmek olduğunu hatırlatan Pentagon Sözcüsü White, ‘Ülkedeki iç savaşa katılma arzusunda değiliz. Ancak öte yandan Rusya ve İran’a Suriye’nin sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamaları için çağrı yapıyoruz. Esad rejimi diğer ikisi desteklediği için hala iktidarda’ dedi.

White’ın bir diğer gazeteci soruyu Türkiye ile Menbic arasında yaşananlara atıfta bulunarak yineledi: ‘Menbic konusu gündemdeyken ABD askerlerine saldırı olursa kendilerini savunacaklarını söylüyordunuz. Bu model Esad güçleri DSG pozisyonlarına saldırdığı takdirde de geçerli olacak mı?’

Bu soru üzerine Genelkurmay Sözcüsü McKenzie şunları söyledi: ‘Suriye’ye ilgisi olan tüm taraflar Amerikan güçlerine ya da bizim ortaklarımıza saldırmanın kötü bir politika olacağını anlamalı.’

Korgeneral McKenzie, DSG’nin halihazırda Orta Fırat Vadisi’nin doğusundaki ceplerde IŞİD ile savaşmaya devam ettiğini kaydetti. IŞİD kalıntılarını yüksek rakamlarla ifade edemeyeceğini belirten McKenzie, kalanların da ya öleceğini ya da teslim olacağını savundu. Bu alanların temizlenmesi konusunda tam bir takvim veremeyeceğini de ekledi.

Öte yandan SDG sözcülerinden Kino Gabriel, ‘askeri bir çözümün herhangi bir sonuç verecek bir çözüm olmayacağı’ vurgusu yaptı; ‘Suriye’deki ihtilafa son vermek için müzakereleri desteklediklerini’ söyledi.

Reuters’a konuşan Gabriel, “SDG’nin bakış açısına göre, askeri bir çözüm daha fazla kayıp verilmesine, yıkıma ve Suriye halkı için daha fazla zorluğa yol açacaktır” dedi.

Sözcü, etnik ve dini hakları koruyan demokratik bir sistem istediklerini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.