‘ABD, Rojava'da yeni bir yerel yönetim kuruyor’

‘ABD, Rojava'da yeni bir yerel yönetim kuruyor’

IŞİD sonrası Suriye, uluslararası çevreler tarafından tartışılmaya devam ediyor. Washington Post’ta yer alan haberde ABD’nin Rojava’da yeni bir yerel yönetim kurma planının olduğu ve askeri varlığını sürdüreceği kaydedildi.

A+A-

'ABD, IŞİD ortadan kalktıktan sonra, Suriye'deki varlığının ucu açık olmasına çalışıyor' başlıklı haberde, Amerika’nın Suriye’nin kuzeyinde (Rojava Kürdistanı) Şam’dan ayrı, kendi kontrolünde bir yönetim kurmayı planladığı, üsler kurup askerlerini konuşlandırdığı bölgelerin Suriye Hükümetinin eline geçmesinden korkan ABD'nin, Suriye'deki varlığını, bugüne dek IŞİD'le savaşla gerekçelendirdiği, şimdi IŞİD'in sonuna gelinirken askeri varlığı devam ettirmeyi düşündüğü, Cenevre görüşmelerinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a ödün verdirmek için baskı aracı olarak sunduğu kaydedildi.

Haberde, Amerikan güçlerinin çekilmesiyle Suriye’nin tamamının Esad kontrolüne geçmesi ve bunun İran adına yeni bir kazanım olmasının önüne geçmenin formülü olarak da Rojava’da Kürtlerin hakim olduğu bölgede, ayrı bir yönetim olduğu kaydedildi. Haber Amerikalı yetkililerin ‘ABD yönetimi, (YPG'nin omurgasını oluşturduğu) Demokratik Suriye Güçleri'ni (DSG) eğitip desteklediği kuzey bölgesinde Amerikan askeri varlığını korumayı ve Esad hükümetinden ayrı, yeni bir yerel yönetim kurmayı planlıyor.’ sözlerini hatırlattı.

 

Öte yandan, Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban, Şam yönetiminin Suriye krizinde siyasi çözüm için tüm taraflarla masaya oturmaya hazır olduğunu söyledi. Şaban’ın konuşmasında dikkat çeken ifade ise; ‘Suriye halkının tamamının ortak kadere sahip olduğu vurgusu ve şiddete son verme, silah bırakma gibi şartların sağlanması durumunda siyasi çözüme inanan tüm taraflarla masaya oturulabilir ifadesiydi.

Bu arada, Rusya ziyaretinde de ‘dış oyuncuların Suriye'deki siyasal müdahale etmemesinin sağlanması konusunda Rusya'nın desteğine güvendiklerini belirten Esad’ın dış oyuncular ifadesi Amerikan medyasında çok konuşulmuş, kimileri bunda Esad’ın Türkiye’yi kastettiği kimileri de ABD’yi kastettiği yorumunu yapmıştı.

Unutulmamalıdır ki Rakka operasyonu gündemiyle ilgili, 23 Ekim’de Suriye Enformasyon Bakanı Muhammed Ramiz Tercüman, “Rakka da dahil, Suriye ordusunun girip Suriye bayrağının dikmediği hiçbir kenti kurtulmuş olarak görmüyoruz. Buna Suriye haritasındaki her nokta dahil” ifadelerini kullanmıştı.

Sahada geniş bir alanda silahlı mücadele ile ciddi kazanımlar elde eden Kürtlerin masada dikkatli olması ve bu kazanımları bertaraf edecek siyasi hesapları iyi değerlendirmesi gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.