ABD istihbaratı: Türkiye NATO'ya tehdit

ABD istihbaratı: Türkiye NATO'ya tehdit

Amerikan istihbaratının dört yılda bir yayımladığı 'Küresel Eğilimler' raporunda, Türkiye'yle ilgili bazı öngörüler yer aldı

A+A-

Amerikan istihbaratının dört yılda bir yayımladığı 'Küresel Eğilimler' raporunda, Türkiye'yle ilgili bazı öngörüler yer aldı. Buna göre, Türkiye'nin dış politikası NATO-AB ilişkilerine zarar verecek, Türkiye'de milliyetçilik daha da ön plana çıkacak.

‘NATO- AB İŞBİRLİĞİNE TEHDİT’

Raporda Türkiye’ye dair yer alan öngörüler şöyle:

  • Türkiye’nin gitgide daha bağımsız ve çok yönelimli hale gelen dış politikası ve demokratik olmayan dürtüleri, en azından orta vadede, Avrupa’da dağılma yönündeki akımları artıracak; NATO’nun tutarlılığına ve NATO-AB işbirliğine tehdit oluşturacak.

‘BÖLGESEL ETKİSİ MUHTEMELEN SÜRECEK’

  • İran, İsrail, Suudi Arabistan ve muhtemelen Türkiye, bölgede istikrarsızlıkla boğuşan diğer ülkelere kıyasla güçlü ve etkili olmaya devam edecek. Fakat bu ülkeler bir dizi mesele hakkında birbirleriyle ters düşecek ve bazıları, bölgesel ihtiraslarını etkilemesi muhtemel olan iç meydan okumalarla karşı karşıya.

‘VATANDAŞLAR DAHA AZ YOLSUZLUK İSTİYOR’

  • Orta sınıfların son 10 yılda genişlediği Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerdeki protesto gösterileri, daha refah içindeki vatandaşların daha iyi ve daha yolsuz hükümetlerle toplumlar istediğini ortaya koyuyor. Bu kişiler, kazandıklarını kaybetme ihtimaline karşı koruma da istiyor.

‘İÇ SİYASİ ALTERNATİFLER ORTADAN KALDIRILIYOR’

  • Popülizmin yakın akrabası olan milliyetçilik, Çin, Rusya, Türkiye ve liderlerin iç siyasi alternatifleri ortadan kaldırıp uluslararası ilişkileri varoluş meselesi gibi ortaya koyduğu diğer ülkelerde ön planda olacak. (duvar)

RAPORUN ORİJİNAL METNİ

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.