ABD-İran gerilimi tırmanıyor, ABD zırhlıları Kerkük’te!

ABD-İran gerilimi tırmanıyor, ABD zırhlıları Kerkük’te!

Kürdistan Hükümeti’nin Haşdi Şabi milisleri ve Irak askerlerinin Kerkük, Tuzhurmatu gibi yerlerdeki hak ihlallerine dair uluslararası kamuoyuna çağrısının ardından ABD’nin 40 zırhlı araç eşliğinde Kerkük’e girdiği haberi geldi.

A+A-

Kerkük Pirdê Peşmerge Komutanı Kemal Kerkûkî, konuyla ilgili Basnews’e yaptığı açıklamada 40 ABD zırhlı aracının bu sabah Kürdistan Bölgesi’nin Kerkük kentine ulaştığını söyledi.

Kerkûkî, ABD zırhlı araçlarının Musul’un Geyara kentinden Kerkük’ün Dûbiz kentine geldiklerini oradan da  Keywan Askeri Üssüne ulaştığı bilgisini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı: ‘Hak ihlallerinden haberdarız, takipteyiz’

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, İran’in desteklediği Şii Haşdi Şabi milislerinin Kürdistan Bölgesi’nin Xurrmatû kentinde yaptıkları insan hakları ihlallerinden haberdar olduklarını söyledi. Nauert: “ABD, Haşdi Şabi güçlerinin Xurmatû’da Kürtlerin evlerini talan edip yakması ve işlediği suçlara ilişkin olan dosyayı inceledi ve Haşdi Şabi’nin bölgede işlediği bu suçlar hakkında daha fazla bilgi toplamak için Xurmatû’da yaşanan bu olayları yakından takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Haşdi Şabi: ABD komutanlarımızı öldürmek istiyor!

 

Kerkük üzerinden tırmanan ABD-İran gerilimiyle ilgili Haşdi Şabi de bir açıklama yaptı. Haşdi Şabi Komutanı Cebar El Emûrî, ABD’nin Haşdi Şabi’nin komutanlarını öldürmeyi planladığını iddia etti. Irak medyasında yer alan habere göre Emûrî, ABD’nin Haşdi Şabi’ye mensup bazı gurupları ve Haşdi Şabi yetkilileri terörist listesine aldığını belirtti. 

 

Maliki'nin partisinden ABD’ye: Askerlerinizi hemen Irak’tan çekin!

 

Öte yandan konuyla ilgili Nuri Maliki’nin partisi Dava Partisinden de ABD’ye uyarı yapıldı.

K24’ün haberine göre Dava Partisi yaptığı yazılı açıklamada ABD’nin biran önce Irak’tan çekilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca açıklamada, ABD’nin Irak’taki varlığının yeni çatışma ve terör guruplarının ortaya çıkmasına neden olacağı kaydedildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.