ABD: Bir anlaşma olsaydı Brunson evine dönerdi

ABD: Bir anlaşma olsaydı Brunson evine dönerdi

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, Brunson krizinde Türkiye ile anlaşma sağlandığı haberlerini doğrulayamayacağını söyledi. Nauert, "Bir anlaşma olsa Brunson evine dönmüş olurdu" dedi.

A+A-
 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, terör örgütleriyle ilişkisi olduğu ve casusluk yaptığı iddiasıyla ev hapsinde bulunan ABD 'li din adamı Andrew Craig Brunson ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye ile ABD arasında bir anlaşmaya varılıp varılmadığı hakkındaki bir soruya ise Nauert, "Eğer bir anlaşmaya varılmış olsaydı Rahip Brunson ve diğer Amerikalılar burada, evlerinde olurlardı." şeklinde yanıt verdi.

Brunson konusunda "çok gayret gösterdiklerini" belirten Nauert, Türk ve ABD'li heyetler arasında Washington'da yapılması beklenen görüşme hakkında bilgi vermekten kaçındı.

 Nauert, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile mevkidaşı Mike Pompeo arasındaki telefon görüşmesine atıf yaparak, "Telefon görüşmesi yapmış olmak önemli bir işaret. Sohbet etmiş olmaları kesinlikle zarar vermez, biz bu yüzden diyaloğun önemine güveniyoruz." ifadesini kullandı.

  ABD geçtiğimiz haftalarda Rahip Brunson serbest bırakılmadığı takdirde Türkiye'ye ciddi yaptırımlar uygulayacağını duyurmuştu. Washington'dan gelen açıklamaları Ankara tehdit şeklinde değerlendirirken Çavuşoğlu, Pompeo'yu telefonla arayarak Türkiye'nin tepkisini belirtmişti.

 Mahkeme, 25 Temmuz'da dosya üzerinde yaptığı incelemede, Brunson'ın tutukluluğunu ev hapsine çevirerek sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirmişti. Türkiye ve ABDkarşılıklı olarak Adalet ve İçişleri Bakanları'nın mal varlıklarını dondurdu.

 Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar da, ABD Savunma Bakanı James Mattis ile telefon görüşmesi yaptı. Akar ve Mattis ikili savunma ilişkileri, Suriye ve terörle mücadele konularında görüş alışverişinde bulundu.

(cumhuriyet)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.