AB mülteciler karşılığında Türkiye'ye askeri ekipman desteği verdi, Türkiye mültecilere ateş açtı

AB mülteciler karşılığında Türkiye'ye askeri ekipman desteği verdi, Türkiye mültecilere ateş açtı

Avrupa Birliği, Türkiye’nin sınırlarını mülteciye kapatması için para ve zırhlı araç ‘yardımında’ bulunurken, Suriye’den Türkiye’ye geçmek isteyen mültecilere ateş açıldığı belirtildi.

A+A-

İnsan hakları örgütleri ve yaşam savunucuları Türkiye’yi Suriyeli mültecilerin ülkeye girişini engellemekle suçlarken, Spiegel ve European Investigative Collaborations (Avrupa Araştırmacı İşbirlikleri) ağı tarafından yapılan ortak araştırmaya göre Avrupa Birliği’den (AB) Ankara’ya sınırların mültecilere karşı kapatılması için 80 milyon eurodan fazla değere sahip güvenlik ve izleme teknolojisi ekipmanı gönderildi.

DW Türkçe’nin Spiegel’den aktardığı habere göre Bölgesel Kalkınma Programı (IPA) kapsamında Brüksel, şu anda Suriye sınırında da kullanılan Cobra II adlı zırhlı askeri araçların üretimi için Otokar firmasına 35,6 milyon euro aktardı.

Türk devletinin çoğunluk hisseye sahip olduğu silah ve güvenlik sistemleri üreticisi Aselsan, AB tarafından Ankara’ya, Türkiye-Yunanistan kara sınırını kontrol etmek için 30 milyon euro değerinde zırhlı ve zırhsız gözetleme araçları sağlamakla görevlendirildi.

Sınırı geçmeye çalışanlara ateş açıldı

Türkiye ile AB arasında imzalanan mülteci geri kabul anlaşması gereğince AB, Türkiye’ye Suriyeli mültecilerin barınma, bakım ve eğitim masraflarının karşılanması için Türkiye’ye 6 milyar euroluk mali yardımda bulunacağını taahhüt etmişti.

Ancak Spiegel’in haberine göre Türkiye’deki Suriyeliler için ayrılan paranın 18 milyon eurosu Hollandalı bir şirkete gitti ve bu meblağ ile Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı için altı devriye botu üretildi.

Ayrıca Türkiye-Suriye sınırında bir duvar inşa etti.

İnsan hakları örgütleri Türkiye sınır muhafızlarını Suriyelilerin Türkiye’ye geçişlerini engellemekle suçlarken, gazeteye konuşan birçok mülteci kendilerine Türkiye askerleri tarafından ateş açıldığını söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü de geçtiğimiz ay sunduğu raporda Suriye sınırındaki Türkiye askerlerinin, Türkiye’ye geçmek isteyen Suriyelilere ateş açtığını, biri çocuk olmak üzere 10 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Londa merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Eylül ayından bu yana sınır duvarını geçme girişiminde bulunan, ancak sayıları bağımsız olarak doğrulanamayan en az 42 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

Habere göre Türk hükümeti Spiegel’in sorularını yanıtlamadı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.