61 gün sonra: Mezardan çıkarılan 267 cenazeden yalnızca biri teslim edildi

61 gün sonra: Mezardan çıkarılan 267 cenazeden yalnızca biri teslim edildi

Bitlis’te 267 mezarın açılıp cenazelerin çıkarılmasının 61 gün sonrasında ilk kez bir cenaze ailesine teslim edildi.

A+A-

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 267 cenazeden şu ana kadar sadece biri ailesine teslim edildi.

MA’nın haberine göre Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılarak İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürülen cenazelerden Dilan Bingöl’e ait cenaze, 61 gün sonra ailesi tarafından alınarak memleketi Bitlis’in Tatvan ilçesinde defnedildi.Cenazenin 16 Şubat’ta İstanbul ATK’den Bitlis’e getirildiğini ve savcılık tarafından aranarak kendisine bilgi verildiğini belirten Lezgin Bingöl, “Savcılığa gidip Dilan’nın cenazesini teslim aldık ve Tatvan’daki Karşıyaka Mezarlığı’nda defnettik. Bu süre içinde bizimle dayanışma içerisinde olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Ocak ayında ailelerin görüştüğü Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı, cenazelerin hızlı bir şekilde yakınlarına teslim edileceğini söylemişti.

Ne olmuştu?

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı iş makineleriyle yıkılmış, mezarlar açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.

Bir ailenin Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuru ile olay basında yer bulmuştu.

Ancak ailelerin, avukatların ve insan hakları örgütlerinin girişimleri sürerken konuya dair sessizliği koruyan Bitlis Valiliği günler sonra bir açıklama yaparak, ailelerden izinsiz yapılan işlemlerin imam ve Cumhuriyet Başsavcılığı nezaretinde Adli Tıp Uzmanı tarafından tek tek “yasal mevzuata uygun muhafaza altına alınarak yapıldığını” ileri sürmüştü.

İHD Bitlis Şubesi, 267 cenazenin çıkarıldığı Garzan Mezarlığı’nda yaptığı incelemeyi raporlaştırarak, “Mezarların içi boş, cenazelere ait herhangi bir kemik ya da başka bir materyale rastlanmamıştır” tespitinde bulunmuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.