5 Kürdistani parti yerel seçimlerde 'birlikte katılım'ı değerlendiriyor

5 Kürdistani parti yerel seçimlerde 'birlikte katılım'ı değerlendiriyor

Kürdistani partiler, Mart 2019’da Türkiye’de yapılacak olan yerel seçimlerde ortak tutum arayışı çerçevesinde ilk teması 2 Ağustos’ta gerçekleştirecek.

A+A-

Türkiye'de 2019 Mart'ında gerçekleşecek olan yerel seçimlerden dolayı tüm siyasi çevreler harekete geçmiş durumda.

Genel seçimlerde de Kürdistani Seçim İttifakı çatısı altında biraraya gelen 5 Kürdistani parti ve hareket de yerel seçimi gündemine almış durumda.

Kürdistan 24'a demeç veren Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK),  Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP) ve Azadi Hareketi; yerel seçimlerde alacakları tutum hakkında kamuoyuna bilgi verdi. 

ÖZÇELİK: ORTAK TUTUM GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, “Seçimlere katılabilmek için 41 il ve 1/3 ilçede örgütlenmiş olma zorunluluğu var. Bu da özellikle Kürt partileri için konulmuş bir barajdır. Bu engelden dolayı PAK olarak seçimlere katılamıyoruz” dedi.

Ortak bir tutum belirlemek için öngörüşmelerin devam ettiğini aktaran Özçelik, şunlari dile getirdi:

PAK,PSK, PDK, PDKT, AZADİ HAREKETİ olararak seçimleri görüşmek üzere 2 Ağustos 'ta toplanacağız. Bu toplantıya HAKPAR, ÖSP ile İnsan ve Özgürlük Partisi'ni de davet ettik. Öncelikle bütün bu partilerle seçimlerde ortak bir tutum ve yol haritası geliştirmek istiyoruz. Bu aşamada bu görüşmeler dışında, belirlenmiş herhangi bir tutumumuz ya da seçimlere katılım yöntemimiz söz konusu değildir.

KARDAŞ: SON ÇARE İTTİFAK

Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-T) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, kesin bir şey söylemenin doğru olmayacağını ancak yerel seçimlerde etkin olarak çaba göstereceklerini belirterek, şu ifadeleri ekledi:

“Ağırlığımızı ve gücümüzü yerel yönetimleri almak için kullanacağız. Sanıyorum o güne kadar hiçbir Kürt partisi seçime katılma hakkını kazanacak duruma gelmez. Bu açıdan bağımsız olabilir ama oda biraz zor çünkü bağımsız belediye başkan adayları koyabilirsin ama il meclis üyeleri için sıkıntı var. O yüzden bağımsız bir belediye başkanı meclissiz bir belediye başkanın durumu çok zor olur, büyük sıkıntı yaratır. O güne kadar bütün bunları değerlendireceğiz fakat herhangi bir partiyle diyalog içerisinde olabiliriz. Bizim son çaremiz ittifaklardır.”

TEK: ORTAK BİR TAVIR

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Mesut Tek, merkezi iktidarların yetkilerini her zaman yerel yönetimlerle paylaşmaktan kaçındıklarının altını çizerek, şöyle devam etti:

“Türkiye'de Avrupa Birliği sürecinde üyeliğin bir gereği olarak yerel yönetimlerle ilgili bazı değişiklikler de yapıldı. Ama imza attıkları bazı sözleşmelere, özellikle Kürtler’i yakından ilgilendiren maddelere çekince koydular. İmzalamak zorunda kaldıkları sözleşme hükümlerini yerine getirmekte imtina ettiler, çıkarttıkları yasa ve yönetmeliklerle adı geçen sözleşmeleri işlevsiz hale getirdiler.”

Tek, “Parti olarak anti demokratik siyasi partiler ve seçim yasasının gereklerini henüz yerine getiremedik. Bu nedenle PSK olarak seçimlere katılma hakkımız yok ve bağımsız adaylarla seçime katılma seçeneği ön planda” dedi.

İttifaklara sıcak baktıklarını vurgulayan Mesut Tek, önümüzdeki günlerde ortak bir tavır oluşturmaya çalışacaklarını ifade etti.

BUCAK: ACILARIMIZ ORTAK

Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP) Başkanı Sertaç Bucak da, belediye meclisi üyelerine sahip olamayınca, bağımsız adaylarla seçime gitmeyi “anlamsız”diye nitelendirdi.

Seçime girme hakkı olan partiler ile bir görüşmenin sözkonusu olabileceğini söyleyen Bucak, şunları söyledi:

“Ulusal birliktelik yerelde, Kürdistan’ın her kentinde iktidar olabilmek için böyle bir program önümüze koyabilirsek, ortaklaşarak belki birşeyler olabilir ama bunun için bir şeyler söylemek çok erken.”

İttifaklara sıcak bakılması gerektiğini vurgulayan Sertaç Bucak, “Acılarımız ne kadar ortaksa kurtuluşumuz da aynı şekilde ortak olmalı diye düşünüyorum” dedi.

ZİLAN: REKABET DEĞİL, İŞBİRLİĞİ

Azadi Hareketi’nden Sıdkı Zilan ise, “İşbirliği içinde çalıştığımız PAK, PSK, KDP-T, PDK ve mutabakata varmaya çalıştığımız HAK-PAR, İnsan ve Özgürlük Partisi gibi değer verdiğimiz çevreler var. Bu halkayı şahsiyetler ve çevrelerle de genişletmek, onlarla beraber yol haritasını belirlemek istiyoruz” dedi.

2 Ağustos’ta siyasi çevrelerle istişare toplantısı yapacaklarını aktaran Zilan, şunları aktardı:

“Kim iştirak eder, kim etmez o gün belli olacak, biz davet ettik. Biz hem kendi maslahatımız, hem de Kürdistan toplumunun maslahatı için, bu aşamada diğer siyasi partilerimizle rekabet değil, işbirliği ve ittifak istiyoruz. İttifak olmadan tek başımıza günlük siyasete müdahale etmemiz şu anda uygun değil.“

Kuzey Kürdistan’da ittifakı en fazla isteyen hareket olduklarının altını çizen Sıdkı Zilan, “Bizim yola çıkışımız da şahsiyet ve çevrelerin mutabakatı neticesinde, bir anlamda ittifakla mümkün oldu. Bir de Kürdistani mutabakatın hem inşası, hem de bundan yola çıkarak özgürlük gibi büyük kazanımlar elde etmeyi esas alıyoruz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.