4 Kürt partisi seçime dair kararını açıkladı!

4 Kürt partisi seçime dair kararını açıkladı!

Kürdistani Seçim İttifakı'nın 4 bileşeni Azadi Hareketi, PAK, PDK ve PSK cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ı destekleyeceklerini, milletvekili seçimlerinde ise seçmenlerinin özgür olduklarını söyledi.

A+A-

Açıklama şöyle: 

 

"24 Haziran seçimlerinde milli demokratik bilinç ve hassasiyetle  oyumuzu kullanalım

24 Haziran 2018 günü milyonlarca seçmen Cumhurbaşkanını ve Parlamento üyelerini belirlemek üzere sandıklara gidecek.

2 Mayıs 2018 tarihinde oluşturulan Kürdistani Seçim İttifakı, kamuoyuna ilan ettiği siyasi prensipler temelinde en geniş kesimleri kapsayacak bir seçim ittifakını oluşturmak için ciddi çabalar içinde oldu. Halkımızın kendi özgün talepleriyle bir taraf olmasını hedefleyen bu çabalar çerçevesinde, HDP ve HÜDAPAR ile görüşmelerde bulundu. Kamuoyuna detaylı bir şekilde açıklandığı gibi, HÜDAPAR Kürdistani Seçim İttifakı’nın ittifaka ilişkin mektubuna bugüne kadar cevap vermedi ve özellikle de HDP’nin tutumundan dolayı, hedeflenen bu ittifak gerçekleşmedi. HDP kendileriyle mutabakata varılan 6 maddelik deklarasyona ve ittifak anlayışına bağlı kalmayarak, seçim bildirgesinde bu siyasi prensiplere yer vermedi. Bu nedenlerden dolayı da hedeflenen seçim ittifakı gerçekleşmedi.

Kürdistani Seçim İttifakı’nın hedeflemiş olduğu geniş kapsamlı seçim ittifakının gerçekleşmemiş olmasını, halkımız için tarihsel bir kayıp olarak görüyoruz.

 

Birinci Turda Cumhur ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adaylarına oy verilmemelidir

 

AK Parti hükümetleri ve Erdoğan 2002 yılından sonra Türkiye’de demokrasi ve Kürt sorunu konusunda önemli adımlar attı. Ancak son yıllarda bu politikanın bizzat Erdoğan ve partisi tarafından hızla terk edildiğini ve çıkmaz bir sokak olan eski devlet politikasına dönüldüğünü ibret ile izliyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti hükümeti, 15 Temmuz Darbe Girişiminin önlenmesinin ertesinde ilan edilen Olağanüstü Hal ve uygulamaya konulan Kanun Hükmünde Kararname rejimi vasıtasıyla muhalif sesleri susturuyor, muhalif basını yasaklıyor, kendisi gibi düşünmeyenleri aşından, işinden ediyor.

İktidar Kürd sorununu “terör” sorunu olarak niteliyor, halkımızın barışçıl hak ve özgürlük mücadelesi ve Kürd halkının temel taleplerinin dile getirilmesini, “devletin bekası” için bir tehdit olarak görüyor.

‘’Çözüm süreci’’nin çökmesinden bu yana AK Parti demokratik talepleri ve siyasi çözümü parentez içine aldı. Siyasette güvenlik boyutuna odaklandı. İki yıla yakın bir süredir AK Parti, Kürt meselesi çerçevesindeki hak ve özgürlüklerle ilgili tek bir kelâm etmedi. Bunun yerine operasyonlarla ve ölü sayılarıyla övünen bir siyasi dile yaslandı.

Kürdistan Bölgesel Yönetiminde ve 140. Madde kapsamındaki bölgelerde  yapılan Bağımsızlık Referandumuna ilişkin kullanılan aşağılayıcı söylem ve politika halkımızın duygu ve düşüncelerinde derin yaralara yol açtı. Çünkü AK Parti hükümeti ve lideri Erdoğan’ın bu tavrı, Kürdistan halkının barışçıl ve demokratik irade beyanına sınır ötesi bu tahammülsüzlüğü, AK Partiye oy veren Kürt’ler arasında onun ve iktidarının sorgulanmasına yol açtı. Erdoğan’ın “Bunlar devlet nasıl olunur zaten bilmezler… biz vanayı kapattığımızda iş biter…. Aç kalırlar aç!” sözleri unutulmadı. Afrin sonrası operasyonlar ile de ölü sayısı ile övünen bir siyasi dili ön plana çıkarıldı.

AK Parti’nin günümüzdeki söylemleri ve açıkladığı seçim beyannamesi, sürdürülen tehlikeli siyasetin devam edeceğini gösteriyor.

Bu nedenle halkımızı, varlığının inkarı ve asimile edilmesi üzerine inşa edilen resmi politikanın sürdürücüsü haline gelen Erdoğan’a  Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy vermemeye çağırıyoruz.

‘’Tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak’’ siyasetini bugün de devam ettiren ve aralarındaki kimi söylem farklılıklarına rağmen, halkımızın ulusal demokratik hak ve özgürlüklerini kabul etmeyen Muharrem İnce,  Temel Karamollaoğlu’na ve özellikle  Meral Akşener ile  Doğu Perinçek’e  birinci turda  oy verilmemelidir. Bu tutumumuz, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, Kürtlerin elini güçlendirecek, Kürtlerin kilit rolü oynamalarını sağlayacak bir misyona da zemin hazırlayacaktır.

 

Yaşanan tüm yanlışlık ve  eksikliklerine rağmen mağdur durumundaki Selahattin Demirtaş’a Cumhurbaşkanlığı seçiminde oylarımızı vereceğiz

Selahattin Demirtaş Kürdistani Seçim ittifakı’nın Kürt ve Kürdistan sorununun çözümü, Kürtlerin millet olmaktan kaynaklı ulusal demokratik hak ve özgürlükleri konusunda dile getirdiği siyasi prensiplere kendi seçim bildirgesinde yer vermemiştir. Bu durum bizler ve halkımızın talepleri açısından ciddi bir eksiklik olarak öne çıkmaktadır.

Ama, Selahattin Demirtaş tutuklu Cumhurbaşkanı adayıdır. Özgür değildir. Hakkında hiçbir mahkûmiyet kararı da yoktur.

Selahattin Demirtaş Cumhurbaşkanlığı “seçim kampanyasını” eşitsiz koşullarda ve tutuklu olarak yürütmek zorunda.

S.Demirtaş’ın bu şekilde mağdur edilmesini kabul etmiyor ve bunun hukuk normlarına aykırı olduğunu ifade ediyoruz.

Selahattin Demirtaş’ın kendisi ile yapılan yazılı bir röportajında HDP ile Kürdistani Seçim İttifakı arasında yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasına ilişkin değerlendirme yaparken “Buna üzüldüm doğrusu. HDP bunu mutlaka başarmalıydı. Ama vazgeçmemek gerekir. Kürtlerin kendi arasındaki birlik sadece seçimler için ihtiyaç değildir. Halkımızın özgürlüğü ve hakları için tarihi bir zorunluluktur. Bütün partilerimiz bu konuda daha fedakar bir tutum içinde olmalı, HDP de bu birlik için daha özverili ve cesur davranmalı. Mart 2019’da yerel seçimler olacak. Oraya kadar mutlaka güçlü bir ittifak sağlanmış olmalı ve her Kürt oluşumu kendini orada da temsil ettirmelidir” demesini önemsiyoruz.

HÜDA-PAR’a ilişkin soruya verdiği cevapta, “HÜDA-PAR yönetimi ile geçmişte diyalog eksikliğinden kaynaklı sorunlar yaşandı. Kürt halkı yakın tarihinde yaşanan acılarla, hatalarla yüzleşilmesini ve kendi arasında iç barışın sağlanmasını arzuluyor” demesi de önemlidir.

Ayrıca S.Demirtaş PKK’ye ateşkes çağrısını yaparak sorununun barışçıl, siyasal yollarla çözümüne olan desteğini dile getirdi.

Selahattin Demirtaş’ı dile getirdiği bu görüşlerine uygun davranmaya, seçim çalışmaları ve beyanlarında halkımızın ulusal demokratik taleplerine yer vermeye çağırıyoruz.

Mevcut adaylar içinde kendi Kürt kimliğine sahip çıkmasını da dikkate alarak yaşanan tüm yanlışlık ve  eksikliklerine rağmen yine de mağdur durumundaki Selahattin Demirtaş’a Cumhurbaşkanlığı seçiminde oylarımızı vereceğiz.

Milletvekilliği seçimlerinde üye ve taraftarlarımız özgürdür.

24 Haziran Milletvekilliği seçimlerinde ise, üye ve taraftarlarımızın milli hassasiyetleri göz önünde bulundurarak, Kürt, Kürdistani bilinçle oylarını kullanacaklarına inanıyoruz. Bu anlayışla milletvekilliği seçiminde üye ve taraftarlarımızı özgür bırakıyoruz.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldığında, Kürt halkının  en temel ulusal demokratik talepleriyle  özgürlük, demokrasi ve adalet konusunda adaylardan taahhüt  alınabilmesi hedefiyle ,  en geniş kesimlerin ortak tutumunu sağlamaya çalışacak ve bu temelde  kararımızı vereceğiz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur!"

13.06.2018

Azadi Hareketi

PAK

PDK

PSK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.