35. yılında Barzani Enfali, Başkan Barzani'nin katılımıyla anılıyor

35. yılında Barzani Enfali, Başkan Barzani'nin katılımıyla anılıyor

Başkan Mesud Barzani’nin katılımıyla “Barzani Enfali”nin 35’inci yılında anma töreni düzenleniyor.

A+A-

Başkan Barzani'nin de katılımıyla gerçekleşen törende yapılan konuşmaların ardından Başkan Barzani, anıta çelenk bıraktı.

Çok sayıda ismin katılımıyla düzenlenen anma töreninde siyasi partilerin temsilcileri, Kürdistan’daki konsoloslar ve uluslararası kuruluşların temsilcileri de hazır bulundu.

ENFAL

Güney Kürdistan’da Enfal (soykırım) süreci 1983 Temmuz’unun sonunda 8 bin Barzani erkeğinin katledilmesiyle başladı.

Baas rejimi Barzani aşiretinden 10 ile 85 yaş arası 8 bin erkeği aynı gün evlerinden alıp Irak’ın güneyindeki Musenna kentine götürerek katletti. Bu olay tarihe “Kürt Enfali”nin ilk aşaması  olarak geçti.

Sözkonusu katliamdan sonra Baas rejimi, 8 aşamada Germiyan’dan Behdinan bölgesine kadar yaklaşık 182 bin Kürt’ü katletti.

Ayrıca 1975'ten sonra binlerce Kürt, Irak'ın güneyindeki çöllere sürgün edildi. Burada da çocuk, yaşlı ve kadın binlerce Kürt açlık ve hastalıktan şehit düştü.

Katliamla beraber binlerce Kürt yerlerinden edildi, Irak’ın güneyindeki bölgelere sürüldü. Mal ve mülklerine elkonulan Kürtler’in tarlaları ateşe verildi.

Enfal’den önce Baas rejimi 1970 yılında Barzan bölgesindeki vatandaşları Irak’ın güneyine sürgün etmişti.

1978 yılında Barzaniler’in bir bölümü Güney Kürdistan’ın Diyana, Herir, Bahırke ve Goreto bölgelerine yerleştirilirken, 1980’in başında da Kuds ve Kuştepe bölgelerine yerleştirildi. Barzaniler, sözkonusu bölgelerde baskı ve zulüm altında yaşamak zorunda bırakıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.