2 bin 934 kişinin hayatını kaybettiği 1966 Varto depremi belgesel oldu

2 bin 934 kişinin hayatını kaybettiği 1966 Varto depremi belgesel oldu

.

A+A-

Muş’un Varto ilçesinde 19 Ağustos 1966’da 2 bin 394 kişinin yaşamını yitirdiği, 1500 kişinin yaralandığı 6,9 büyüklüğündeki deprem, yönetmen Metin Dağ tarafından depremi yaşayanların tanıklıklarıyla belgeselleştirildi. 

1-8 Ekim 2022 günleri arasında gerçekleşecek 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali seçkisinde ‘Belgesel’ kategorisinde de adaylığı bulunan ‘Kaf Kaf’, festivaldeki 10 yarışma adayından biri.

‘Belgesel’ kategorisinde ‘Kaf Kaf’ dışında adaylıkları bulunan diğer filmler şöyle: ’23 Sentlik Asker’, ‘Boşlukta’‘Düet’‘Filmin Adı Ne?’, ‘Hatice’‘Iska’‘Kim Mihri’‘Plaza Köylüleri’ ve ‘Seyirlik Bir Gariplik: Van Gölü Canavarı’

Birçok insanın kaderini değiştiren 30 saniye…

Kendisi de Varto doğumlu olan yönetmen Metin Dağ, depremi ve belgeseli filmini, tanıtım bülteninde şu ifadelerle anlatıyor:

“Deprem göçtür benim için. Kimisini bu dünyadan öte dünyaya göç ettirir, kalanları da başka diyarlara… Yüzlerce aile göç etti bu depremin ardından. Türkiye’nin dört bir tarafına, Avrupa’ya, Amerika’ya… Sadece yerin kabuğunu değil, hayatları da ikiye böldü. Aşkları, hayalleri, evlilikleri, umutları… 

Bu belgeselde işte bu yolculukları anlatmak istiyorum. Fay hattının izleğindeki o göç yollarını. Tıpkı binalar gibi yıkılıp yeniden yapılan hayatları. 

İnsanın canını yakan, tüylerini diken diken eden, dinlemenin de anlatmanın da hiç kolay olmadığı hikayeleri…”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.