1916 KÜRD SÜRGÜNLERİ VE BAŞKA DEĞİRMENLERE SU TAŞIYANLAR...

1916 KÜRD SÜRGÜNLERİ VE BAŞKA DEĞİRMENLERE SU TAŞIYANLAR...

.

A+A-

Celâl Temel

1-) HALICI AİLESİ, Bingöl’den Konya’ya

Birinci Dünya Savaşı sırasında, Kürdler Anadolu’ya sürülürken Erzurum’a bağlı Kığı ilçesi Cunan mıntıkasındaki Şaruk köyünden Adana’ya göç edenlerden biri de Sabri adlı bir kişi ve ailesidir. Göç sonucunda Adana’ya ulaşan Sabri, 1918 yılında, Adana’da Halime adlı bir kadınla evlenir. İlk evliliği fazla sürmeyen Sabri, 1921 yılında eşinden boşanır ve Konya’ya göç eder. Van Başkale’den Konya’ya göç eden bir Kürd ailesinin “Hanım” adlı kızıyla evlenir ve Konya’da Halıcı Sabri olarak tanınır.

“Erzurumlu Sabri”, “Kürd Sabri”, “Hacı Sabri”, “Halıcı Sabri” gibi adlarla, Konya’da tanınan Sabri, Konya’da halıcılık yaptığı için soyadları “Halıcı” olarak belirlenir. Hacca da gittiği için genel olarak Halıcı Hacı Sabri olarak bilinir.

Sabri Halıcı (1887-1943), zaman içinde Bediüzzaman Sait Nursi ile tanışır. Sait Nursi, Konya gezilerinde hep Hacı Sabri Halıcı ile görüşür, ona misafir olur, risalelerinde ondan söz eder. O yüzden aile “Nurcu” olarak da bilinir.

Sabri Halıcı’nın ilk evliğinden Adana’da 1919 yılında doğan oğlu Ömer, subay-pilot olur ve 1954 yılında bir uçak kazasında vefat eder.

Sabri Halıcı’nın ikinci evliliğinden, Konya’da, Nuriye (1923-1938), Feyzi (1924-2017), Mehdi (1927-2008), Nermin, Nevin (1939) ve Hasan (1942) adlı çocukları olur. Hepsi çok önemli yetenekleri olan ve tanınan çocukları ve torunlarıyla ilgili çok şey söylenip yazılabilir.

Büyük oğlu FEYZİ HALICI, 1950 yılında İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden birincilikle mezun oldu. Babasıyla beraber ticaret yaptı. 1951’de Konya Gazeteciler Cemiyeti’ni, 1959’da Konya Turizm Derneği’ni, 1977’de Konya Kültür ve Turizm Vakfı’nı kurdu ve uzun yıllar başkanlıklarını yaptı. İyi bir şair olan Feyzi Halıcı, 1957 yılında, “Çağrı” adlı bir kültür ve sanat dergisi çıkartmaya başladı. Bu dergiyi, sonraları Cemşid Bender olarak tanıyacağımız, kardeşi Mehdi Halıcı da bir süre destek verdi. Feyzi Halıcı, 1968-1977 yılları arasında dokuz yıl Konya Senatörlüğü yaptı, 2017 yılında vefat etti.

Hacı Sabri’nin torunu, Feyzi Halıcı’nın oğlu EMREHAN HALICI (1956), Türkiye’de ilk bilgisayarı yazılım sorumlusu olarak görev yaptı, Türkiye'nin ilk teknopark yatırımını gerçekleştirdi. Bilgisayar destekli müzik teknolojisinin tanınması ve yaygınlaşmasında öncülük yaptı. Bilgi ve zekaya dayalı etkinliklere yoğun ilgi gösteren Emrehan Halıcı, matematik, zekâ, akıl oyunları ve satrançla ilgili yurt içinde, yurt dışında çeşitli etkinliklerde yer aldı. İş yaşamında ve sosyal alanlarda yaptığı çalışmalarla birçok ödül alan Emrehan Halıcı, Türkiye Satranç Federasyonu ve Dünya Satranç Federasyonu başkanlıkları görevlerinde bulundu. Bir süre DSP ve CHP’de yer alan Emrehan Halıcı, 21 (1999), 23 (2007) ve 24 (2011) dönemlerde, Konya ve Ankara milletvekilliği yaptı.

Sabri Halıcı’nın diğer oğlu MEHDİ HALICI, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra, Fransa’da hukuk doktorası yaptı. Babası ve kardeşleri, devlet politikalarına yakın dururken o farklı bir yol izledi; mensubu olduğu Kürd ulusu ile ilgili araştırmalar yaptı. Ağabeyi şair olarak tanınırken o yazar olarak tanındı; CEMŞİD BENDER adıyla, Kürd tarihiyle ilgili birçok eseri yayımlandı. Genel olarak, ailenin diğer bireyleri, sisteme uyum sağlayıp “Kürd Kökenli” kalırken Mehdi Halıcı (Cemşid Bender), kendini Kürd olarak gördü ve Kürd çevrelerinde tanınan biri oldu. 2008 yılında vefat etti.

Sabri Halıcı’nın kızı NEVİN HALICI, Ankara Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunu olup, yemekçilik konusunda İngiltere’de doktora yaptı. Türk mutfak kültürü ve yemekleri konusunda çok sayıda eseri bulunan Nevin Halıcı, günümüzde İzmir’de yaşamakta ve konusuyla ilgili olarak konferanslar, eğitimler vermekte, televizyon programlarına katılmaktadır.

Sabri Halıcı’nin diğer kızı Nermin Halıcı çok fazla tanınmazken onun kızı Prof. Dr. Nilgün Çelebi, önemli bir sosyolog olarak bilinmektedir.

Kısacası, Konya denince ilk akla gelen ailelerden biri olan Halıcı Ailesi, Erzurum’dan (O sırada Bingöl, idari olarak Erzurum’a bağlıydı) Konya sürüklenen, zeki, yetenekli aile bireylerinden oluşmaktadır. Büyük oranda Kürd etnik kimliğini yitiren aile, binlerce, on binlerce benzeri gibi, hâlen sistemin hizmetindedir…

CT

NOT: Yarın, "ARVASİ AİLESİ, Van'dan İstanbul'a"; sonra "YÜKSEL AİLESİ, Bitlis'ten Konya'ya", ...

adsiz-tasarim-1-003.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.