Suriye'den Erdoğan'a sert tepki: Mutabakat iddiası yalan

Suriye Dışişleri'nden bir yetkili, "Erdoğan'ın Suriye'deki davranışları konusunda, özellikle de askerlerinin Halep'in kuzeyine Adana Mutabakatı çerçevesinde girdiği iddiasında yalan söylemek ve yanıltmakta ısrarcı olmasından büyük rahatsızlık duyuyoruz" d

Haber Merkezi- Suriye yönetimi,  Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hafta başında İdlib’de tırmanan gerilimin ardından bugün yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Suriye devlet ajansı SANA’nın bir Dışişleri yetkilisine dayandırdığı açıklamada, Erdoğan’ın bugün AK Parti Meclis Grup toplantısında sarf ettiği “Elimizde kapı gibi Adana Mutabakatı var… Suriye hükümetiyle 1998 yılında imzaladığımız Adana Mutabakatı, Türkiye’ye gerektiğinde Suriye topraklarında operasyon yürütme hakkını tanıyor” sözleri eleştirildi.

‘ADANA MUTABAKATI İŞBİRLİĞİ GEREKTİRİR’

SANA’da yer alan açıklamada, “Suriye Arap Cumhuriyeti, Türk rejiminin cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’deki davranışları konusunda, özellikle de askerlerinin Halep’in kuzeyine Adana Mutabakatı çerçevesinde girdiği iddiasında yalan söylemek ve yanıltmakta ısrarcı olmasından büyük rahatsızlık duymaktadır” denildi.

Adana Mutabakatı’nın iki ülke arasında işbirliği öngördüğü vurgulanan açıklamada, “Dolayısıyla Erdoğan bu anlaşmanın yükümlülükleri uyarınca tek taraflı hareket edemez” denildi. Suriye Dışişleri yetkilisi, ‘iki ülkenin sınırlarının güvenliğini garanti etmeyi amaçlayan Adana Mutabakatı’nın terörle mücadele etmeyi amaçladığını ama Erdoğan’ın bölgede terörist grupları koruduğu’ yorumunu da yaptı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan dünkü konuşmasında “Önceki gün askerlerimize yapılan saldırı Türkiye açısından Suriye’de yeni bir dönemin miladıdır. Türk askerinin kanının aktığı bir yerde hiçbir şeyin aynı şekilde devam etmesine izin veremeyiz” deyip Suriye ordusunun şubat sonuna kadar ‘Türkiye’nin gözlem noktalarının gerisine çekilmesi gerektiğini’ söylemişti. Erdoğan, “Ne işimiz var diyor orada Bay Kemal. Misak-ı Milli’nin altında kimin imzası var onu bir araştır. Suriye’de en çok bulunma hakkı olan Adana Mutabakatı ile Türkiye’dir. Türkiye’nin Suriye topraklarında ilanihaye kalmak gibi bir niyeti yoktur” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Siyaset Haberleri

Kemal Tolan ile Söyleşi: Êzidîliği Doğrudan Kaynağından Dinlemek -I-
Mitsotakis'ten Erdoğan'a: İttifak oluşturabiliriz
Mela Bahtiyar: Başkan Barzani, Kürt milletinin Lideridir
Irak'a nakledilen IŞİD'liler arasında 160 Türk vatandaşı
Başkan Barzani ve Bafıl Talabani ile görüştü: Cumhurbaşkanlığı ve Kabine Masada