Bugün cuma günü, DSG Medya Merkezi Direktörü Ferhad Şami, X platformundaki resmi hesabından Suriye Kürtlerine karşı işlendiği ifade edilen ihlalleri belgeleyen çok sayıda doküman paylaştı. Paylaşılan yeni dosyada, video ve belgesel nitelikli kanıtlarla, 17 günden kısa bir sürede Rojava Kürdistanı bölgeleri ile Halep’teki Kürt mahallelerinde gerçekleştirildiği belirtilen tehlikeli bir dizi savaş suçu yer aldı.
“Yayımlanan ayrıntılı listeye göre, Şam güçleri ile ‘Colani’ye bağlı radikal grupların sivillere yönelik çok sayıda ağır ihlalde bulunduğu belirtildi.” Belgelerde öne çıkan başlıca iddialar şunlar oldu:
- Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinde Kürt gençlerin toplu şekilde öldürülmesi ve yaralıların kurşuna dizilmesi,
- “Halid Fecr” Hastanesi’nin günlerce bombalanması ve kuşatma altında tutulması; yaralı ve sivillerin gıda ile ilaçtan mahrum bırakılması,
- Özellikle kadın Kürt savaşçıların cenazelerine yönelik aşağılayıcı muamelelerin ve yüksek binalardan atılmalarının yer aldığı video kayıtları,
- Silahlı grupların, Hol Kampı gibi cezaevi kapılarını IŞİD mensuplarına açtığını ve onları “kurtarıcı” olarak karşıladığını gösteren görüntüler,
- Kürtlere yönelik aşağılayıcı ifadelerin kullanılması ve bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine dair tehditler.
Belgelerde, bu ihlallerin yalnızca “küçük bir örnek” olduğu, uluslararası gözlem eksikliği ve iletişim hatlarının kesilmesi nedeniyle gerçek tablonun çok daha ağır olabileceği ifade edildi.
Ferhad Şami, söz konusu kanıtların, failler hakkında soruşturma açılması amacıyla uluslararası insan hakları kurumlarına sunulmak üzere “hukuki dosya” niteliğinde hazırlandığını belirtti.