Putin tutuklanmamak için Güney Afrika’daki BRICS Zirvesi’ne katılmayacak

.

Putin, bu sene Güney Afrika’da düzenlenen BRICS Zirvesi’ne katılmayacak. Güney Afrika, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni (ICC) tanıyan Roma Sözleşmesi’ni imzaladığı için kaçırılan Ukraynalı çocuklar nedeniyle hakkında ICC’nin gözaltı kararı verdiği Rusya Devlet Başkanı Putin’i gözaltına alması gerekiyordu. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa gözaltı kararının alınmasının savaşa sebep olacağını söylerken, liberal muhalefet partileri Putin’in gözaltına alınmaması durumunda uluslararası hukuka aykırı hareket edileceğini iddia ediyordu.

BRICS Zirvesine ev sahipliği yapacak olan Güney Afrika, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu yılki toplantıya katılmayacağını açıkladı.

Güney Afrika Başkanlığı bu kararın iki ülke arasında “karşılıklı bir anlaşma” olduğunu vurguladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), mart ayında Putin hakkında tutuklama emri çıkarmıştı ve bir ICC üyesi olarak Güney Afrika, zirveye gelmesi halinde Rusya Devlet Başkanını tutuklamakla yükümlüydü.

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Putin’i tutuklamanın Rusya’ya savaş ilanı anlamına geleceğini söylemişti.

Daha önce, Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, tutuklamanın gerçekleşmesi halinde Putin’in haklarını ihlal etme girişiminin ne anlama geleceğini “kendilerine açıklanmasına gerek kalmadan” herkesin anladığını ifade etti.

Kurdistan Haberleri

YNK yetkilisi: Peşmerge'nin birleşmesi KDP-YNK yakınlaşmasının önünü açabilir
Irak Başbakanı: Şii milisler silah bırakmak için Türk askerinin çekilmesini istedi
Şoreş İsmail: Peşmerge artık birleşik ve profesyonel bir ordu
Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı: Peşmerge Bakanlığı dışındaki her güç milistir
Fransa ve İngiltere'den Suudi Arabistan'a askeri destek