PAK: Amud Sineması Şehitlerini Unutmayacağız

.

Amud Sineması Şehitlerini Unutmayacağız
13.11.1960`ta Rojava Kürdistan’ın Amud kasabasının Baas Yerel Yönetimi, Suriye Devleti’nin aldığı karar üzerine, devam eden Cezayir devrimini desteklemek amacıyla tüm ilkokul öğrencilerine zorunlu olarak ‘Cerimet Nısıf el Leyl’ (Gece Yarısı Cerimeti) filmini izlettiriyorlar.
Her matinede 200 kişilik sinema salonuna 500 çocuk sığdırılıyor. Son matinede görevli askerler çocukları yerleştirdikten ve kapıyı kapattıktan sonra sinemayı alevler sarıyor. Sinemada çıkan yangın üzerine tüm çocuklar tek çıkış kapısına yığılıyorlar. Kapılar dışarıdan kapatılmış olduğundan, salonda ateşte yanan çocukların feryatları Amud semalarına yükselir.
283 çocuğun şehit düştüğü bu felaket ‘Amud sinema yangını’ olarak trajedi ve katliamlarla dolu Kürt tarihine geçer. Her trajedi ve katliam yeni kahramanlar da doğurur. Mihemedê Seid Ağayê Deqori yangın külleri altında kalıp şehit düşene kadar, aleve dönüşen sinemanın kapılarını açıp içeriye dalarak, bir çok çocuğun canını kurtarır.
Biz 62. yıldönümünde Kürtlerin yüreğinde derin yaralar açan Amud Sinema Yangınının şehit çocuklarını rahmetle anıyoruz.


13.11.2022
PAK Basın ve İletişim Bürosu

Kurdistan Haberleri

PWK: Leyla Zana’ya Yapılan Küfür ve Hakaretleri Kınıyoruz
Kürdistan Bayrağı’nı sahiplenmek, tüm şehitlerimizin, halkımızın emek, mücadele ve fedakarlıklarını sahiplenmektir
PWK: 49’lar Olayı Unutulmadı, Unutulmayacak
Şam’dan DSG’ye ''3 birlik'' onayı: Entegrasyon görüşmelerinde kritik aşama
Ukrayna barış görüşmeleri: Süreç nasıl ilerleyecek?