KYB’de kritik kongre haftası; Yeni bir lider mi, konsey mi?

KYB’de, 7 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilmesi planlanan kongre için hazırlıklar sürüyor. Kongrede yeni bir genel sekreter mi, konsey mi seçileceği konusu ise en çok merak edilen konuların başında geliyor.

Haber Merkezi- Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB), 7 Aralık’ta 4’üncü büyük kongresini gerçekleştirmesi bekleniyor. 1975’te kurulan parti şu ana kadar sadece 3 kongre, 2 konferans ve 5 plenum gerçekleştirebildi.

Parti 3’üncü kongresini 1 Haziran 2010’da düzenledi. 4’üncü kongrenin Mart 2013’te yapması gerekiyordu ancak bunun yerine 10 Kasım 2013’te plenum gerçekleştirildi.

Daha önce 4’üncü kongrenin 7 Mart 2018’de gerçekleştirilmesine karar verildi fakat bu defa da parti içerisindeki çelişkiler nedeniyle yapılamadı. KYB Başkanlık Divanı, 7 Eylül’deki toplantısında kongrenin 7 Aralık 2019’da yapılmasına karar verdi.  

Geçtiğimiz hafta kongre hazırlıkları için komite toplantıları ile il ve ilçe teşkilat konferansları gerçekleştirilerek delegeler belirlendi.  

Kongre zamanında yapılacak mı?

Kongre için tüm hazırlıklar planlandığı gibi gitse de en çok tartışılan konulardan biri kongrenin zamanında yapılıp yapılmayacağı konusu oluyor.

Rûdaw’a konuşan KYB Politbüro üyesi Sadi Pire, “Kongre belirlenen tarihte yapılacak. Tüm hazırlıklar son aşamasında. Geçtiğimiz Pazartesi ve Salı günleri son olarak il ve ilçe teşkilatları seçimleri yapıldı” dedi.

Pire, parti iç tüzüğüne göre kongreye bin delegenin katılacağını söyledi. Tüzüğe göre 500 kişilik delege listesi kessin. Bunlar, başkanlık divanı politbüro, merkez komite, milletvekilleri ve partinin emektar üyelerinden oluşuyor.  

Yeni lider kim olacak?

44 yıllık geçmişi bulunan partide Celal Talabani liderlik yükünü 42 yıl boyunca taşıdı. Ancak Talabani’nin vefatının ardından yeni genel sekreter kim olacak tartışması da gündeme geldi.

Önceki kongrelerin tümünde Celal Talabani tek aday olarak Genel Sekreter seçildi. Bu kongrede bu görevi yardımcılardan biri devralacak mı henüz belli değil. Fakat KYB’li üst düzey yöneticiler bu konu hakkında yorum yapmaktan kaçınıyor.

Partinin yönetim şekli eş başkanlık veya konsey şeklinde değiştirilmezse eğer, Genel Sekreter Birinci Yardımcısı Kosret Resul ve İkinci Yardımcısı Berhem Salih’in bu göreve talip oldukları biliniyor.

Kosret Resul’a yakınlığı ile tanınan KYB üst düzey yöneticilerinden Muhammed Wetman, “Kosret Resul partiye ömrünü adamış bir isim. Dolayısıyla Genel Sekreter olarak seçilmesi kongrenin inisiyatifinde. Şahsen ben onu bu göreve layık buluyorum” dedi.

Wetman, Genel Sekreterlik görevi için Başkanlık Divanı üyeleri arasında kongreyi etkileyecek herhangi bir ön anlaşma olmadığını da vurguladı.

Rûdaw’a konuşan KYB Başkanlık Divanı üyesi Cabbar Ferman ise, “Kongre kessinlikle belirlenen tarihte gerçekleştirilecek. Ancak yeni bir sekreter seçilip seçilmeyeceğine kongre karar verecek. Hiç birimiz şu anda buna karar veremeyiz” diye konuştu.

Genel Sekreter yerine Başkanlık Konseyi iddiası

Öte yandan Rûdaw’a konuşan Talabani ailesine yakın bir kaynak da bu kongrede Genel Sekreter seçöilmeyeceğini, bunun yerine Başkanlık Konseyi şeklinde bir mekanizmanın oluşturulacağını iddia etti.

Sözkonusu kaynak, “KYB’nin bu kongresi çok farklı olacak. Konsey benzeri bir oluşum kurulacak. Kosret Resul, Berhem Salih ve Mele Bahtiyar gibi partinin en tecrübeli isimleri bu konseyin içerisinde yer alacak. Ayrıca konseye alınacak üç kişi tenfiz makamı olacak. Bu makam için Pavil Talabani ile Lahur Şeyh Cengi (Celal Talabani’nin yeğeni) bir yarış içerisinde. Çünkü Talabani ailesinden iki kişinin bu konseyde yer alması gerçekçi görülmüyor. Ama Lahur Şeyh Cengi bu konseyde yer almak için tüm hazırlıklarını yapmış durumda” dedi.  

3 ayrı meclis de kurulacak

Konseyin dışında 3 ayrı meclisin de kurulmasının gündemde olduğunu belirten kaynak, “Konsey üyeleri bu meclislere başkanlık edecek. Meclislerden biri eski Başkanlık Divanı üyelerinden ye partinin yeni başarılı kadrolarından oluşacak. Partinin eketar ve tecrübelilerinden oluşan ikinci meclis ise KYB’nin çıkarlarını korumakla görevli olacak. Üçüncü meclis de özel olarak Behdinan bölgesi (Duhok ve çevresi) ile Şengal bölgesindeki çalışmalardan sorumlu olacak” bilgisini paylaştı.

Talabani ailesine yakın kaynak, Kubad Talabani’nin de bu meclislerden birinde yer alacağını belirtti.

Küskünler ve gidip geri dönenler

KYB Merkez Yürütme Meclisi üyesi ve Şarezur Teşkilatı Başkan Yardımcısı Ahmed Kadeferi, kongrenin özellikle bazı konulara parmak basması gerektiğini belirtti.

Kadeferi, “Mesela partiden ayrılıp geri gelenler hakkında kongrede karar alınmalıdır. Ayrılanların bazıları geri döndüklerinde kabul edildiler ama bazıları kabul edilmeyip dışlandılar. Mesela Berhem Salih, Mele Bahtiyar ve Kadir Aziz gibi yöneticiler ayrıldı, geri döndüklerinde de kabul edildiler. Bu ayrımcılık partimizi zayıflatıyor. KYB’den ayrılanların tümü de mevki ve makam için ayrıldı, siyaset veya program nedeniyle değil” dedi.

Kaynak: Rudaw

Siyaset Haberleri

14 barodan ortak Tahir Elçi açıklaması: Cezasızlık adım adım örüldü
Türkan Elçi: Şaşırmadım, üzgünüm
Bir nankör, bir dilbaz ve Türk-Amerikan didişmesi
AP Türkiye Raportörü Amor: “AB’nin sorunu Türkiye’yle değil Erdoğan’la
Fehim Taştekin: Bağdat’ın çözümü: PKK’ye siyasi mültecilik!