Kürt siyasi partiler ile görüşen ABD, Rus ve Fransız heyetleri ne istiyor?

Rojava Kürdistanı’nda ABD ve Rusya’nın Kürt siyasi taraflarla görüşmesi gündemdeki yerini korurken, Fransa’dan bir heyetin de bir haftadır Rojavalı siyasi parti temsilcileri ile görüşmelerde olduğu kaydedildi.

Haber Merkezi - Adının açıklanmasını istemeyen Rojava’dan bir kaynak, Fransa’dan bir heyetin bir haftadır Rojava Kürdistanı’nda siyasi taraflar ile bir dizi görüşmeler gerçekleştirdiğini açıkladı.

Kaynağa göre görüşmeler, Hesekê kentinin Derik ilçesine bağlı Rîmelan nahiyesindeki Fransız askerlerinin kaldığı askeri karargahta gerçekleşti.

Fransız heyetin, PYD, ENKS, Kürt Ulusal Konseyi(Suriye Muhalefeti içinde yer alan siyasi gruplar) ve bağımsız Kürt siyasetçiler ile bir dizi görüşmeler gerçekleştirdiği gelen bilgiler arasında.  Görüşmelerde, Paris hükümetinin Rojava’daki siyasi partilerine mesajı iletildi.

Söz konusu kaynağın verdiği bilgiye göre; ABD ve Fransa  heyetlerinin görüşmelerdeki amacının Kürt siyasi tarafların Suriye’deki krizin çözümü sürecinde Kürt sorununda ortak bir iradeye kavuşmaları, Fırat’ın Doğusu’nda ortak bir siyasi yönetimin oluşturulması ve partiler arası birliği  sağlamak olduğunu ifade etti.

Kaynağa göre; Rusya, Fransa ve ABD’nin İran’ın Suriye’den çıkarılması ve Kürt taraflarından Fırat’ın Doğusu’ndaki bölge (Cizir kantonu) konusunda Kürtlerin ne yapmak istedikleri konusunda ortak bir görüşe varmaları konusunda ortaklaştığı. Ancak Rusya heyetinin ise amacının Kürt siyasi partileri Şam ile yeniden görüşmelerin başlaması için siyasi taraflarla görüştüğü belirtiliyor. 

Kaynağa göre her 3 ülkede Fırat’ın Doğusu olarak belirtilen bölgeye özerklik tanınması konusunda hemfikir.

Fransa’nın Rojava Kürdistanı’nda siyasi taraflarla görüşmesi ilk kez olmuyor. Fransa geçtiğimiz yıl da ENKS ile PYD arasında birliği sağlanması için bir dizi girişimlerde bulunmuştu.

 

Siyaset Haberleri

Trump’ın İran’daki Kürt stratejisine Türkiye engeli mi?
Rojhılat’ta 5 Kürt 'Starlink kullanımı' suçlamasıyla gözaltına alındı
ABD mühimmat stoklarını tazelemek için düğmeye bastı: İki dev şirketle yeni imza
Sahadaki potansiyel ortaklar: Rojhılatlı Kürtlerle iş birliğinin fırsatları ve riskleri
Irak’ta İran’ın vekil milisleri ABD ve İsrail’e karşı savaşta üçüncü cephe açıyor