Kerkük’te Öğrenciler Kürtçe Sınav Hakkını Geri Kazandı

.

Bugünden itibaren Kerkük’teki üniversitelerdeki Kürt öğrenciler, sınav sorularını yeniden Kürtçe yanıtlayabilecek. Bu karar, daha önce Irak Yükseköğretim Bakanlığı’nın Kürtçe yanıtları yasaklamasının ardından geldi.

Kerkük Valisi Rebwar Taha, Bağdat’taki bakanlık yetkilileriyle yaptığı görüşmede, öğrencilerin istedikleri dilde sınav yanıtı verme özgürlüğüne sahip olması gerektiğini vurguladığını açıkladı. Taha ayrıca, Kerkük Üniversitesi’ndeki tüm fakültelerin Kürtçe sınav sorularını sağlaması için gerekli hazırlıkları yapmasını istedi.

Resmi verilere göre, şu anda Kerkük Üniversitesi’nde 19 fakültede yaklaşık 32.500 öğrenci eğitim görüyor ve çoğunluğu Kürt. Bakanlığın 16 Temmuz 2025’te aldığı Kürtçe sınav yanıtlarını yasaklayan karar, Kürt yetkililerden ve öğrencilerden yoğun tepki görmüştü.

Siyaset Haberleri

Avrupa Parlamentosu Kürtlere özel bir konferans düzenliyor
Irak-Suriye sınırında 400 kilometrelik duvarın ilk etabı tamamlandı
Irak’ta yeni kabine dağılımı: Kürtlere 4, Şiilere 13, Sünnilere 5 bakanlık
İran’dan Rojhılatlı partilerin kamplarına İHA saldırısı
Dargeçit JİTEM davası zamanaşımından düşürüldü