Irak’ta kritik silahsızlanma planı: Haşdi Şabi ağır silahlardan arındırılacak

.

Irak’ta Başbakan adayı Ali Zeydi, görevi devretmeye hazırlanan Başbakan Muhammed Şiya Sudani ve Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri’den oluşan üst düzey bir komite, grupların silahsızlandırılmasına yönelik bir " uygulama planı" hazırlığını tamamlamak üzere. ABD’nin, milis yapıların yeni hükümetten ve devlet kademelerinden uzaklaştırılması yönündeki baskılarının arttığı bir dönemde hazırlanan planın, kısa süre içinde Washington’a sunulması bekleniyor.

Komite daha önce milis liderlerine "silahsızlanma konusunda fikirler" sundu, ancak bilgi sahibi kaynaklara göre bazı toplantılar “pek de sakin geçmedi”.

Plan, Haşdi Şabi’nin, ağır ve orta silahlarından arındırılmasını ve yeniden yapılandırılmasını, ayrıca istihbarat servisi de dahil olmak üzere hassas güvenlik kurumlarında beklenen değişiklikleri içeriyor.

Ancak siyasi kaynaklar Şarku’l Avsat haber ajansına hükümetin planı uygulama yeteneği konusunda şüphelerini dile getirerek, bunun bir oyalama taktiği olabileceğini öne sürdüler.

Öte yandan, Ketaib Hizbullah ve Nuceba Hareketi gibi üzere önde gelen gruplar, "bedeli ne olursa olsun" silah teslim etmeyeceklerini açıklayarak, hükümetin planını reddettiklerini açıkladılar.

 

Kurdistan Haberleri

Haseke Adliyesi’nde yalnızca Arapça yazılan tabela da indirildi
Yaklaşık bin aile daha Afrin'e döndü
Kobani Okullar Yönetimi’nden Şam’a Kürtçe yanıtı 'Bir nesli yeniden Arapçaya döndüremeyiz'
Rusya-Ukrayna Savaşı'nda üç günlük ateşkes başladı
Şam-DSG Anlaşması Kapsamında 232 Savaşçı Serbest Bırakıldı