Gazetecilerin tutuklanması | AİHM Türkiye’den savunma istedi

.

AİHM, Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve editörü Mehmet Ali Çelebi’nin tutuklanmasına dair Türkiye’den savunma istedi.

Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’ne 28 Mart 2018’de kayyum atandıktan sonra 8 Temmuz 2018’de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatıldı.

Aralarında gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve Editörü Mehmet Ali Çelebi’nin de bulunduğu 6 gazeteci tutuklanırken, 14 kişi hakkında dava açıldı.

Çağlayan’da bulunan İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Pınar Tarlak, Ramazan Sola ve Mizgin Pendik için beraat kararı verildi.

Hicran Urun, Reyhan Hacıoğlu, İshak Yasul’a “örgüte yardım etmek” suçlamasıyla 3’er yıl birer ay 15’er gün hapis, Yasul’a ayrıca “örgüt propagandasından” 1 yıl 6 ay 22 gün, Mehmet Ali Çelebi’ye de “örgüte yardım etmek” iddiasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi. İhsan Yaşar’a da “silah bulundurmaktan” 10 ay hapis cezası verdi.

Tüm gazetecilerin tutuksuz yargılandığı dava kapsamında verilen kararın istinafta bozulması ardından dava yeniden görülüyor.

Başvurular kabul edildi, ifade özgürlüğünün ihlali soruldu

Çelebi ve Yaşar’ın tutuklanmasına ilişkin avukatların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuru kabul edildi.

AİHM, Yaşar ve Çelebi’nin tutuklanmaları, tutukluluk hallerinin devamı ve ifade özgürlüğü konusunda Türkiye’den savunma istedi.

Mahkeme ayrıca başvurucuların tutuklanmaları ve ifade özgürlüklerinin 18’inci Madde ile bağlantılı olarak, ihlal edilip edilmediğini de sordu.

Kurdistan Haberleri

PWK: Sayın Neçirvan Barzani’nin Evine Yapılan Saldırıyı Kınıyoruz
Neçirvan Barzani'nin Duhok'taki konutuna saldırı: Sudani’den açıklama
İran’da 12 Yaşındaki Çocuklar İçin Seferberlik Programı İddiası
Irak’ta savaş yetkisi tartışması: Bağdat kontrolü merkezileştirmek istiyor
Mesud Pezeşkiyan’ın Oğlu’ndan Savaş Günlükleri: “Hiçbir Şey Normal Değil”