Fatih Yıldız: Enerji iki ülke arasında en stratejik ilişki

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının aynı güzergâhta ve ilave hatla güçlendirilerek yeniden faaliyete başlamasının Türkiye'nin stratejik önceliği olduğunu söyledi.

Fatih Yıldız, Bağdat'ta katıldığı “Irak Enerji Formu” sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye ve Irak arasındaki enerji ilişkilerinin iki ülkenin “en stratejik ilişkilerinden” olduğunu belirtti.

 

Yıldız, “DEAŞ terör örgütü defedildikten sonra Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının faaliyete geçmesi yeniden gündemimizde. Bu kapsamda Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının aynı güzergâhta ve ilave bir hatla güçlendirilerek yeniden faaliyete başlaması bizim için stratejik öncelik” dedi.

 

İki ülke enerji ilişkilerinin sadece petrol ile sınırlı olmadığını belirten Yıldız, “Irak ile enerji ilişkilerimizin bir boyutu da elektrik. Türkiye, Irak'a elektrik vermek istiyor. Bunun önündeki engellerden birisi, Irak tarafında elektriği taşımak için hatlarda eksiklik olması. Bu eksiklikler giderilirse, önümüzdeki dönemde başta Musul olmak üzere Türkiye'ye yakın bölgelere elektrik verilmesi söz konusu olacak” ifadelerini kullandı.

 

Büyükelçi Yıldız, Bağdat'taki forumda Irak ve Türkiye enerji ilişkileriyle ilgili konuşma yaptı.

Kurdistan Haberleri

ABD-İran mutabakat zaptı imzalandı: Savaş bitti mi?
İsrail Diaspora Bakanı: Türkiye ve Suriye, İran'dan çok daha rahatsız edici
Neçirvan Barzani, ENKS heyetini kabul etti
Hegseth: Avrupa’daki ABD askeri varlığını gözden geçireceğiz
Erbil ve Bağdat ASYCUDA sistemi konusunda uzlaştı