DSG Şam'ın teklifini reddetti

.

Şam'daki yeni yönetime yakın kaynaklar Al Jazeera Arapça servisine yaptıkları açıklamada, hükümetin Suriye'nin kuzeydoğusundaki krizi çözmek için YPG'nin ana omurgaısnı oluşturduğu "Suriye Demokratik Güçleri"ne (DSG) bir teklif sunduğunu söyledi.

Teklif, Kürtlerin etnik kimliğe dayalı haklarının tanınması ve yeni anayasaya dahil edilmelerinin yanı sıra kendilerinin güvenlik ve askeri kurumlara katılmalarının önünün açılmasını da içeriyor.

Kaynaklar teklifin ayrıca yerel konseylere vilayetlerin işlerini yönetmek için geniş yetkiler veren merkeze bağlı bir idari sistemi de içerdiğini doğruladı.

Ancak aynı kaynaklara göre DSG teklifi reddetti ve kendi koşullarında ısrar etti:

- Suriye ordusuna entegre bir birlik olarak katılmak.

- Mevcut askeri konuşlanma alanlarını korumak.

- Petrol sahaları ve kuyularından elde edilen gelirden pay almak.

DSG bu tutum ve şartları, Türkiye'nin kendi bölgelerine saldırmasından ve farklı grupların Suriye Savunma Bakanlığı'na entegre olmamasından duyduğu endişeyle gerekçelendiriyor.

Suriye yönetimi ise DSG'nin önerilerini reddederek ordu içerisinde özerk bir varlığını kabul etmeyeceğini ve petrol dosyasını siyasi bir pazarlık kartı olarak ele almak istemediğini vurguladı.

Erbil, DSG ile Şam yönetimi arasında bir diyaloğa ev sahipliği yapmaya istekli ancak Şam bunun DSG ile bir tür siyasi eşitlik anlamına geleceğinden endişe ederek bu meseleye uzak duruyor.

DSG'ye bağlı medya kaynakları da Mazlum Abdi ile Suriye yönetiminin lideri Ahmed Şara arasında yeni bir görüşme olasılığına işaret etti ancak kesin bir tarih belirtmedi.

Mepanews

Kurdistan Haberleri

Kürtler dahil Suriye’deki bileşenler, BM heyetiyle bir araya geldi
Rusya'dan Merz'e alaycı yanıt: Siz oyunda değilsiniz
11. Yargı Paketi Adalet Komisyonu'nda kabul edildi
Lacan'daki olaylarda yaralanan Peşmerge yaşamını yitirdi
Yunanistan'dan Ege adalarına 'İsrail Kalkanı'