CHP'li Tanrıkulu'ndan hak ihlalleri raporu: Ekim ayında 875 işkence olayı, 158 iş cinayeti yaşandı

.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, hazırladığı ekim ayı ‘İnsan Hakları İhlalleri Raporu’nu açıkladı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun hazırladığı ekim ayı ‘İnsan Hakları İhlalleri Raporu’na göre, 1 ayda 196 kişinin yaşama hakkı ihlal edildi. Yaşam hakkı ihlal edilenlerden biri cezaevinde öldü. 1 ayda 36 kadın cinayeti, 158 iş cinayeti oldu. Ekim ayında 875 işkence olayı yaşandı, bu işkence olaylarının 429’u cezaevlerinde meydana geldi.

Rapora göre; düşünce ve ifade özgürlüğünü kullandığı için 20 kişi tutuklandı, 8 kişi hakkında açılan davada mahkum oldu. 25 gazeteci gözaltına alındı, 10 gazeteci tutuklandı, 3 gazeteciye soruşturma açıldı, 7 gazeteci ve yazar hakkında daha önce açılan davalarda ceza çıktı. 14 gazeteci mesleğini yaparken saldırıya uğradı. İnternet sitesi haberlerine 58 erişim engelleme kararı verildi, RTÜK televizyonlara 8 kez ceza açıkladı, 4 yayın hakkında toplama kararı alındı.

Eylem ve etkinliklere kolluk müdahalesi ve yasak kararları da raporda yer aldı. Buna göre; 12 ilde eylem ve etkinliklere 36 kez kolluk müdahalesi oldu, 15 tiyatro ve gösteri yasaklandı, eylem ve etkinliklerde 444 kişi gözaltına alındı, 1 kişi toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullandığı için açılan davada mahkum oldu.

Kurdistan Haberleri

Şara: “Türkiye’nin Suriye’deki üslerine yasal statü geliyor”
ABD temsilcisi Barrack’tan Irak’ın silahsızlanma planına destek
Çin’de bir ilk: Pekin’in prestijli üniversitesinde Kürtçe lisans eğitimi başladı
PWK Genel Başkanı Mustafa Özçelik: Güney Kürdistan Pêşmerge Güçlerinin Birleştirilmesini Kutluyoruz
YNK yetkilisi: Peşmerge'nin birleşmesi KDP-YNK yakınlaşmasının önünü açabilir