'Bağımsız Kürdistan'i engelleyen 5 neden

"IŞİD tehdidi, mülteci yükü, düşen petrol fiyatları, Talabani ile Barzani arasındaki siyasi kavga ve Washington'ın bağımsızlığa itirazı"

Hürriyet gazetesi Washington Temsilcisi Tolga Tanış, Kuzey Irak’ta 3 yıl önce “bağımsız Kürdistan”dan bahsedildiğini belirterek, bugün gelinen noktanın “çözülme” olduğunu öne sürdü. Erbil ve Bağdat’tan izlenimlerini aktaran Tanış, Kuzey Irak'ın geleceğine ilişkin olarak, “Bir Kürt uzmanın yorumuyla, iş çözülmeye ve şehir devletler kurulmasına doğru gidiyor. Nasıl? Barzani, Erbil ve Dohuk bölgesini kontrol edecek. Talabani Süleymaniye’yi. Bu arada Kerkük benzer bir otonomi kazanacak” diye yazdı. Tanış, 'Bağımsız Kürdistan'ı çözülmeye sürükleyen 5 nedeni sıralarken, "IŞİD tehdidi, mülteci yükü, düşen petrol fiyatları, Talabani ile Barzani arasındaki siyasi kavga ve Washington'ın bağımsızlığa itirazı" ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı KubadTalabani’nin ifadesiyle “Kürdistan’ın varlığını tehdit eden en önemli sorun.” Hikâyenin geçmişi 2011’e uzanıyor. Petrolün varil fiyatının 110 doları aştığı döneme. O zaman stratejik bir karar verdi Erbil. Ve merkezi Bağdat Hükümeti’yle ihtilaf yaşama pahasına kendi bölgesinden çıkardığı petrolü Türkiye üzerinden kendi satmaya karar verdi. İş Ankara ve Bağdat’ın arasında da bir krize neden oldu. Ama yüksek petrol fiyatlarının etkisiyle, Erbil Bağdat’ın bütçeden yollayacağı payı gözden çıkarıp bu işi yapmaya devam etti. 

Hürriyet Washington Temsilcisi Tolga Tanış'ın Kuzey Irak gezinden aktardığı gazetenin bugünkü (8 Temmuz 2016)nüshasında yayımlanan izlenimleri şöyle:

http://www.hurriyet.com.tr/bagimsizlik-hayalinden-cozulmeye-40135439

Ortadoğu Haberleri

Irak hükümetinden Şengal için 6 yıllık yeniden imar planı
Mesrur Barzani’den Eylül Devrimi mesajı: Kürt taraflara birlik çağrısı
Kerkük İl Meclisi’nde komisyonlar yeniden dağıtıldı: KDP’ye iki başkanlık
G20'de Rusya krizi: Avrupalılardan aile fotoğrafı resti
Prof. Dr. Abdullah Kıran’dan DEM Parti’ye: Kürtçe Yok, Haklar Yok, Gündemde ‘Sümer ve Erkeği Dönüştürme’ Var