AYM, HDP'nin kapatılma davası için tarih açıkladı

.

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in 10 Ocak'ta HDP'nin katılması davası ile ilgili sözlü açıklama yapacağını duyurdu. HDP, sözlü savunmasını Şahin'in açıklamasından sonra verecek.

Artı Gerçek - Anayasa Mahkemesi, 10 Ocak 2023'teki toplantının gündemine HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davayı aldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, 10 Ocak 2023'te Anayasa Mahkemesine gelerek, sözlü açıklama yapacak. Şahin'in açıklamasının ardından belirlenecek günde ise HDP sözlü savunmasını verecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Başsavcı Şahin'in sözlü açıklaması ve HDP yetkililerinin sözlü savunmasının ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılması sonrası mahkeme başkanı toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek. (AA)

Kurdistan Haberleri

Şara: “Türkiye’nin Suriye’deki üslerine yasal statü geliyor”
ABD temsilcisi Barrack’tan Irak’ın silahsızlanma planına destek
Çin’de bir ilk: Pekin’in prestijli üniversitesinde Kürtçe lisans eğitimi başladı
PWK Genel Başkanı Mustafa Özçelik: Güney Kürdistan Pêşmerge Güçlerinin Birleştirilmesini Kutluyoruz
YNK yetkilisi: Peşmerge'nin birleşmesi KDP-YNK yakınlaşmasının önünü açabilir