Avrupa yanıyor: Çeyrek milyon insan tahliye edildi

.

Fransa'nın güneybatısı ile İspanya'nın iç kesimlerinde kontrolden çıkan büyük orman yangınları nedeniyle iki günde yaklaşık 250 bin kişi tahliye edildi.

Yetkililer, yangına müdahale sırasında çok sayıda Fransız itfaiyecinin yaralandığını ancak iki ülkede de can kaybı yaşanmadığını kaydetti.

Fransa'nın turistik bölgelerinde birçok kişinin teknelerle alevlerden kaçtığı bildirildi. Tahliye edilen turistler ve bölge sakinleri için okul ve spor salonları ile fuar merkezlerinde geçici barınma merkezleri kuruldu.

Fransa, Avrupa Birliği ülkelerinden gelen yangın söndürme uçaklarına ek olarak, 20 tona kadar yangın geciktirici madde bırakabilen özel bir sistemle donatılmış A400M tipi askeri nakliye uçağını da alevlerle mücadele için görevlendirdi. Normalde devam eden test süreci nedeniyle bu uçağın henüz kullanılması planlanmıyordu.

Fransız Savunma Bakanlığı ayrıca, yangın söndürme çalışmalarına destek veren asker sayısının 500'den bine çıkarıldığını duyurdu.

Bilim insanları uzun süredir, iklim değişikliğinin kuraklık dönemlerini daha şiddetli ve daha uzun hâle getireceği, bunun da orman yangınları için ideal koşulları oluşturacağı uyarısında bulunuyorduFotoğraf: Maximilien Lamy/AFP

Halka maske dağıtıldı

Rüzgârın hızı ve yönü yangının kontrol altına alınmasını güçleştirirken, çeşitli yerleşimlerde halka zehirli dumandan korunmaları için tıbbi maskeler dağıtıldı.

Fransa'nın Bordeaux kentindeki fuar alanında, orman yangınları nedeniyle tahliye edilen yerel sakinler için yatakhane oluşturulduFotoğraf: Alain Jocard/AFP

İspanya hükümeti de, Madrid ve yakınındaki Avila bölgesinde yayılan alevler nedeniyle ilk kez orman yangınları için ulusal acil durum ilan etti.

Bölgede sıcaklığın 39 dereceyi aşması beklenirken şiddetli rüzgâr nedeniyle alevlerin daha da güçlendiği belirtiliyor. Madrid Bölgesel Yönetimi Başkanı Isabel Diaz Ayuso dün, "Madrid tarihinin en kötü yangını" açıklamasını yapmıştı.

İtfaiye ekipleri, Fransa'nın güneybatısındaki Le Porge yakınlarında yanan ağaçları su tankeri ile söndürmeye çalışıyorFotoğraf: Romain Perrocheau/AFP

İtfaiye personelinin öncelikle, 16'ncı yüzyılda 2'nci Felipe döneminden kalma saray ve manastır kompleksini alevlerden korumaya odaklandığı bildirildi.

Bu arada İtalya'da ise özellikle Sicilya Adası'nda etkili olan çok sayıda orman yangınıyla mücadele ediliyor. Sicilya'da alevlere müdahale eden bir itfaiye eri yaşamını yitirdi.

AP,AFP / MUK,SÖ, DW TÜRKÇE

Kurdistan Haberleri

Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi tamamlandı
Mesrur Barzani: Tüm Peşmerge güçleri Bakanlık çatısı altında toplandı
Cengiz Güngör: Parmaklıkların Gölgesinden Amed'teki Cenaze Törenine Mehdi Abi
Kürdistan Bölgesi’nde yeni eğitim yılı başladı
Suudi Arabistan'da hava saldırısı alarmı: Riyad'da patlama sesleri