'Arap Kuşağı' projesi Suriye'deki Kürt topraklarını tehdit ediyor

Suriye’de 1974’te başlatılan “Arap Kuşağı” projesiyle, Kürtlerin yaşadığı Haseke bölgesindeki topraklar Arap ailelere verildi. Bu, bölgedeki Kürt nüfusunu azaltmayı ve demografiyi değiştirmeyi amaçladı. Kürt siyasetçiler projenin iptal edilmesini talep ed

Suriye Demokratik Kürt Partisi (PDKS) lideri Nafi Abdullah, 1974 yılında Suriye hükümetinin Haseke vilayetinde başlattığı “Arap Kuşağı” projesinin, Kürtlerin çoğunlukta olduğu bu bölgede demografik yapıyı değiştirmeyi amaçlayan sistematik bir Araplaştırma süreci olduğunu açıkladı.

Abdullah, hükümetin Haseke’de Kürt çiftçilere ait tarım arazilerini elinden alarak, Fırat Nehri’nin sularıyla arazileri zarar gören Rakka ve Halep’ten getirilen Arap ailelere tahsis ettiğini belirtti. Yaklaşık 275 kilometre uzunluğunda ve 15 kilometre genişliğindeki bu kuşak, Haseke vilayeti sınırları içindeki Dêrik ve Ayn Diwar’dan başlayıp Serêkaniyê’ye kadar uzanıyor. Bölgedeki köylerin tamamı Kürt nüfusuna aitken, proje yüz binlerce Kürdün topraklarından mahrum kalmasına yol açtı.

Nafi Abdullah, Esad rejimi ve Baas Partisi sona erdiğinde yeni yönetimin bu ırkçı politikaları iptal edip mağdurlara tazminat ödemesi gerektiğini vurguladı.

Her yıl 24 Haziran’da Kürtler, Haseke bölgesinde uygulanan “Arap Kuşağı” projesinin yıldönümünü anıyor ve projeye karşı direnişlerini sürdürüyorlar.

Kurdistan Haberleri

Tanrıkulu’ndan faili meçhul cinayetler için kurulan daireye ilişkin soru: Kriter nedir?
CENTCOM: İran ablukasında 34 geminin rotası değiştirildi
Beyaz Saray: İran, ABD ile yüz yüze görüşme talep etti
PWK: Ermeni Halkına Yapılan Jenosidi Lanetliyoruz
Başkan Barzani'den Qeladize Katliamı mesajı