ABD:Gülen'in İadesi İçin Bir Tarih Verilemez

ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington’un “Türkiye ile yakın ortaklıkla Fethullah Gülen arasında bir seçim” yapmak durumunda olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda halka seslenirken“ABD er ya da geç bir tercih yapacaktır, ya Türkiye, ya FETO” sözlerine ABD’den yanıt geldi.

Erdoğan’ın bu sözleri ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau’nun günlük basın brifinginde soruldu.

Trudeau, bir gazetecinin, “Amerikan hükümeti Türkiye ile yakın ortaklığı ve müttefikliğiyle Gülen arasında bir seçim yapması gerektiğine inanıyor mu?” şeklindeki sorusunu, “Bunu bu şekilde sınıflandırmak doğru değil. Her türlü iade anlaşması altındaki yükümlülüklerimize elbette uyacağız ve bu, Türkiye ile derin ve kalıcı ortaklığımızdan tamamen ayrı bir şey” diye yanıtladı.

Sözcü Trudeau, bunu takiben gazetecinin, “İkisi arasında seçim yapmanız gerektiğine inanmıyor musunuz?” sorusu üzerine, “(Böyle bir seçim) Yapmamız gerekmiyor, kesinlikle hayır, ama bunun bir seçim meselesi olduğunu da düşünmüyorum. İadeyle ilgili hukuki süreç çok net, anlaşmada düzenlenmiş ve Türkiye’ye olan desteğimiz ve ortaklığımız sorgulanamaz” dedi.

Trudeau, Fethullah Gülen'in iade sürecinin süresiyle ilgili bir soru üzerine de, "Bu çok uzun bir süreç. Bazen aylar, bazen yıllar sürebilir. Bu konuda bir zaman çizelgesi koymayacağım" ifadesini kullandı.

Siyaset Haberleri

Bir nankör, bir dilbaz ve Türk-Amerikan didişmesi
AP Türkiye Raportörü Amor: “AB’nin sorunu Türkiye’yle değil Erdoğan’la
Fehim Taştekin: Bağdat’ın çözümü: PKK’ye siyasi mültecilik!
Bu yıl, Ermeni Soykırımı’nın 109. yıldönümü
Almanya'da Steinmeier'e 'Erdoğan ile açık konuş' çağrısı!