ABD istihbaratı: ABD'nin çekilmesi ile hükümet yıkılır

.

Afganistan'daki gelişmelerle ilgili ABD istihbarat birimlerinin, ABD askerlerinin Afganistan'dan tamamen çekilmesiyle birlikte Afgan hükümetinin 6 aydan sonra yıkılabileceği değerlendirmesinde bulunduğu ifade edildi.

Konuyla ilgili Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin konu hakkında bilgisi olan yetkililere dayandırdığı haberinde, Amerikan istihbarat teşkilatlarının, Taliban'ın geçen hafta kuzey Afganistan'da birçok ilçeyi ele geçirmesiyle birlikte daha önceki iyimser tahminlerini revize ettiği vurgulandı.

WSJ'ye göre, istihbarat uzmanlarının, ABD'nin Afganistan'dan tamamen çekilmesinden sonra Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümetinin 6 ay ile 2 yıl içinde yıkılacağına inandığı kaydedildi.

Ayrıca yayımlanan haberde ABD istihbaratının daha önce bildirilmeyen bu yeni değerlendirmesinin ABD ordusu tarafından öngörülen analizle daha uyumlu hale geldiğine işaret edilerek, Afganistan'dan güvenli çıkış için ABD askerlerinin geri çekilmesinin yavaşlatılması gerektiği belirtildi.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı, dün yaptığı açıklamada, Afganistan'dan 763 C-17 uçağı yükü kadar ekipman çıkarıldığını ve çekilmenin yarıdan fazlasının tamamlandığını bildirmişti.

Ortadoğu Haberleri

İran'dan Kuveyt ve Bahreyn'e füze, ABD'den Keşm'e saldırı
Trump'tan Türkiye'ye İbrahim Anlaşması çağrısı
İran ABD'ye iletilen teklifin detaylarını açıkladı
DTSO’da yeni nesil ihracat destekleri zirvesi
ABD ve Çin Anlaştı: İran Nükleer Silaha Sahip Olamayacak