ABD Dışişleri’nden Irak’taki üslerden çekilme açıklaması

.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak’taki askeri varlığının sona ermesinin “doğal bir adım” olduğunu ve bu kararın Bağdat ile varılan mutabakat çerçevesinde alındığını açıkladı. Bakanlık, gelişmenin Eylül ayında yayımlanan ve Uluslararası IŞİD Karşıtı Koalisyon’un Irak’taki misyonuna ilişkin takvimi belirleyen ortak bildiriyle uyumlu olduğunu vurguladı.

Rûdaw’ın sorusunu yanıtlayan Bakanlık, gelişmenin Eylül ayında yayımlanan ve Uluslararası IŞİD Karşıtı Koalisyon’un Irak’taki misyonuna ilişkin takvimi belirleyen ortak bildiriyle uyumlu olduğunu vurguladı.

Takvime uygun çekilme süreci

Bakanlık açıklamasında, Koalisyon güçlerinin üzerinde anlaşılan zaman çizelgesine göre hareket ettiği kaydedilerek, “Bu adım, Irak’taki askeri operasyonların sona ermesi çerçevesinde atılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, ortak bildiride yer aldığı üzere, askeri misyonun sona ermesinin Koalisyon’un Irak’taki rolünün “geleneksel bir ikili güvenlik ilişkisine dönüşmesi nedeniyle doğal bir adım” olduğu belirtildi.  

Bağdat’tan çekilme başlıyor

Rûdaw ajansına konuşan iki üst düzey Iraklı güvenlik yetkilisine göre, ABD güçleri Cumartesi gününden itibaren Bağdat’ın bazı bölgelerinden çekilmeye başlayacak.

Enbar İl Konseyi Güvenlik ve Savunma Komitesi Danışmanı da yaptığı açıklamada, Ayn el-Esad Üssü’nden çekilmenin planlandığını doğruladı.

Kaynaklara göre, çekilme süreci Bağdat’ın Yeşil Bölgesi, Bağdat Havalimanı ve Ortak Operasyonlar Komutanlığı üssünü kapsayacak.

Uluslararası Koalisyon güçleri, 2014’ten bu yana Irak hükümetinin resmi talebiyle ve IŞİD’le mücadele amacıyla ülkede bulunuyordu.

Kurdistan Haberleri

PWK, PSK ve HAK-PAR İstanbul’da Ramazan Bayramı ve Newroz’u Birlikte Kutladılar
İran: ABD ve İsrail Natanz nükleer tesisini vurdu
Efrin'de gerginlik ve şiddet sonrası sokağa çıkma yasağı ilan edildi
PWK’liler, İstanbul’da KURD-KAV’ın Newroz Kutlama Gecesine Katıldılar
Mazlum Abdi: Newroz Kürt Halkı İçin Daha Derin Bir Anlam Taşıyor