Zelenskiy'den NATO'ya: Acil hava savunması gönderin

Ukrayna lideri Zelenskiy, başkent Kiev'in gece boyunca yoğun Rus saldırılarına maruz kalmasının ardından, NATO'dan acil hava savunma sistemleri talebinde bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın başkent Kiev'e, insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle düzenlediği yoğun saldırıların ardından, NATO'ya çağrıda bulunarak hava savunması için daha fazla yardım talep etti.

Zelenskiy, sosyal haberleşme uygulaması Telegram üzerinden yayınladığı mesajında, "Başta Amerika ve Avrupalı ortaklarımız olmak üzere NATO Zirvesi'nden hava savunmamıza destek ve sivillerin korunması konusunda tüm dünyanın güçlü kararlarla ayrılması son derece önemli" ifadelerini kullandı.

Rusya'dan Kiev ve çevresini hedef alan yoğun saldırı

Zelenskiy'nin aktardığı bilgilere göre Rusya'nın Kiev ve çevresini hedef alan saldırılarında en az 14 kişi öldü, 76 kişi de yaralandı.

Ukrayna lideri, Rus ordusunun gece boyunca gerçekleştirdiği saldırılarda 351 insansız hava aracı ve 68 füze ile seyir füzesi kullandığını dile getirdi. "Savaşçılarımız bugün insansız hava araçlarını ve seyir füzelerini düşürmede iyi bir iş çıkardı ancak ne yazık ki Rus balistik füzelerine karşı aynı başarıyı gösteremediler" ifadelerini kullanan Zelenskiy, buna neden olarak ellerinde yeterli sayıda hava savunma füzesi bulunmamasını gösterdi.

Kiev, Rus balistik füzelerini sadece Batılı hava savunma sistemleri, özellikle de ABD'nin Patriot füze sistemi ile savunabiliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Patriot füzelerinin müttefik ülkelerin depolarında tozlanmasının, Rusya'yı sivil yapılara ve konutlara yönelik saldırılarını sürdürmeye teşvik ettiğini belirtti.

Von der Leyen: Konuyu Ankara'da ele alacağız

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'nın acil hava savunması ihtiyacının bu hafta Türkiye'de yapılacak NATO Zirvesi'nde ele alınacağını duyurdu.

Von der Leyen, X platformunda Kiev'e yönelik son saldırılara atıfta bulunarak, Rusya'nın gece boyunca bir kez daha sivillere saldırdığını ve bu saldırılarda 400'den fazla insansız hava aracı ile füze kullanıldığını belirterek "Ukrayna'nın acilen daha fazla hava savunmasına ihtiyacı var. Bunu bu hafta Ankara'daki NATO Zirvesi'nde görüşeceğiz" ifadesini kullandı:

Ek içerik gösterilsin mi?

Bu içerik şu anda okumakta olduğunuz metnin bir parçasıdır. X / Twitter sağlayıcısı bu içeriği sağlar ve "İçeriği göster" seçeneğine tıkladığınızda kullanım verilerinizi doğrudan toplayabilir.

Von der Leyen ayrıca, kan dökülmesi sona erene kadar Rusya üzerindeki baskının artırılacağını sözlerine ekledi.

NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, dünyadaki konjonktürü ve askerî ittifakın geleceğini görüşmek üzere Salı ve Çarşamba günü Ankara'da bir araya gelecek. Zirve kapsamında Kiev'e verilecek milyarlarca dolarlık yeni yardımlar da ele alınacak. ABD Başkanı Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin, Zirve'de bir görüşme yapması planlanıyor.

Avrupa Haberleri

Aşırı sıcaklar: Fransa'da bin ölüm, Almanya'da yeni rekor
İngiltere Başbakanı Starmer istifa etti
ABD-İran teknik görüşmeleri bugün İsviçre’de başlıyor:Vance ve Kalibaf Zürih’te
ABD, Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail Doğu Akdeniz Enerji Merkezi’ni Houston’da kurdu
Rusya-Ukrayna savaşının süresi I. Dünya Savaşı'nı geçti