Zarok TV'ye 'Kürdistan' cezası

RTÜK, Kürtçe yayın yapan çocuk kanalı Zarok TV’ye, yayınlanan iki Kürtçe şarkıda geçen 'Kürdistan' kelimesi yüzünden ceza verdi.

RTÜK, Kürtçe yayın yapan çocuk kanalı Zarok Tv’ye “Yarin u Şerko” adlı programında söylenen iki Kürtçe şarkının sözlerinde geçen “Kürdistan” kelimesiyle Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilmeyen bir bölgeye atıf yapıldığı için ceza verdi.

BİMER aracılığıyla gelen şikayeti değerlendiren RTÜK, “Gulamın Cızîra Botane” ve “Kurdistan pir şêrîne” şarkılarının sözlerinde yer alan “Kürdistan”, “doğunun dirilişi”, “Nusaybin’in direnişi” gibi ifadelerin “terör örgütlerinin ortak söyleminde yer aldığını ve mevzuat kapsamında ihlal niteliği taşıdığı” değerlendirilmesinde bulunuldu.

Programda sunucunun bir kız çocuğu ile birlikte söylediği şarkılarda RTÜK, 6112 Sayılı Kanun’un 8. maddesinin 1-d bendinde yer alan “Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü ve haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz” hükmünün ihlal edildiğini savundu. “Terör örgütleri kendi ideolojik yapılarını güçlendirebilmek amacıyla çeşitli araçlara başvurmaktadır. Bunu yaparken ise silahlı ve silahsız yöntemler benimsenmekte, özellikle en etkili ve yaygın kullanılan medya unsurlarından televizyon yayınları bu hususta örgüt tarafından en etkin propaganda aracına dönüşmektedir” denildi.

 

KÜRDİSTAN Haberleri

Özçelik Rûdaw'a konuştu
PAK'tan 21 Şubat mesajı: Kürtçe bilmeyenler için başlangıç olsun
PDK Bakur: Yurtsever Demokrat adayları destekliyoruz
Merve Demirel suç duyurusunda bulundu
Van'da çocuklara işkence skandalı