Irak Parlamentosu Süleymaniye Milletvekili Sirwa Muhammed, Rûdaw ajansına yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 bin kişiyi kapsayan bin Kürt ailenin dosyalarının, Xaneqin Nüfus Müdürlüğü'nde görevli bir memur hakkında açılan sahtecilik soruşturmasının ardından silindiğini söyledi.
Muhammed, söz konusu memurun görev yaptığı dönemde işlem gören tüm dosyaların sistemden kaldırıldığını belirterek, sorunun çözülmesi için 29 Haziran 2026'da Irak Vatandaşlık, Pasaport ve İkamet Genel Müdürlüğü'ne resmi başvuruda bulunduğunu ifade etti.
Başvurunun ardından 20 Temmuz'da dosyaların incelenmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla özel bir komisyon kurulmasına karar verildi. Komisyonun hazırlayacağı önerilerin Irak İçişleri Bakanlığı'na sunulacağı bildirildi.
Sirwa Muhammed, kayıtların silinmesi nedeniyle söz konusu ailelerin evlilik, aile kayıtlarının güncellenmesi, kamu kurumlarındaki işlemler ve işe alım gibi birçok resmi işlemi yapamadığını söyledi.
İlk aşamada, resmi işlem yapmak isteyen vatandaşların Bağdat'ta kurulacak komisyona başvurarak kayıtlarının yeniden incelenmesini talep edebileceği belirtildi.