Van’da Urartular dönemine ait tekerlek kalıpları bulundu  

.

Van'ın Erciş ilçesinde yürütülen yüzey araştırmalarında, çeşitli dönemlere ait yaşam alanları ile Urartuların savaş ve at arabalarının tekerleklerinin yapımında kullandığı değerlendirilen kayalara oyulmuş kalıp buluntularına rastlandı.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Van’ın bir çok noktasında yürütülen kazı çalışmaları ve yüzey araştırmalarında, kentin tarihine ışık tutacak bilgiler elde ediliyor. 

Van Kalesi çevresinde, Çavuştepe Kalesi ve nekropolünde, Ayanis Kalesi'nde Urartuların yaşamına dair önemli bulgulara ulaşılan kentte, yeni kazı alanlarının tespitine yönelik çalışmalar yürütülüyor. 

Bu kapsamda Van Müze Müdürü Erol Uslu ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Erciş ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Pırnaşin (Ulupamir) köyü yakınlarında yüzey araştırması yaptı. 

Sarı kayalıklar diye adlandırılan tepe ile eteklerindeki vadide yürütülen çalışmalarda çeşitli dönemlere ait mimari kalıntılar, çömlek ve seramik parçaları, tahrip edilmiş mezar ve Urartu kalelerinde de örnekleri bulunan kayalara oyulmuş tekerlek kalıpları bulundu.

Van Müze Müdürlüğü ile YYÜ Arkeoloji Bölümü Başkanlığı, elde edilen buluntuların tescil edilmesi için çalışma başlattı. Kalıntıların günümüzden yaklaşık 2 bin 800 yıl öncesine dayandığı belirtildi.

Kurdistan Haberleri

Said-i Kurdi hakkında hazırlanan kitap Ronya Yayınları’ndan çıktı
Afrin'de Kürtçe yer isimlerinin Türkçeleştirilmesi Meclis gündeminde
PZK Sözcüsü Ciziri: Kürtçenin bir statüsünün ve ağırlığının olması gerekiyor
Kürtçe albüm çıkaran Fransız şarkıcı Fourniau: Ben Kürtlerin aynasıyım
PWK: Diyarbakir Cumhuriyet Başsavciliği, Kürdistan Bayraklarinin partimize geri verilmesine karar verdi