Türkiye ekonomisi küçülmeye devam ediyor

​​​​​​​Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,5 daraldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekonominin 2019 yılının ikinci çeyrek diliminde (nisan-haziran) yüzde 1,5 daraldığını açıkladı.

Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,5 azaldı.

Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH tahmini, bu yılın ikinci 3 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artarak 1 trilyon 24 milyar 226 milyon lira olarak gerçekleşti.

İnşaat sektörünün katma değeri yüzde 12,7 azaldı

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörünün katma değeri yüzde 3,4 arttı, sanayi sektörünün yüzde 2,7, inşaat sektörünün yüzde 12,7 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri de yüzde 0,3 azalış gösterdi.

Ekonomistler de ikinci çeyrekte birinci çeyrek gibi bir küçülme bekliyordu. Reuters'ın anketine katılan 18 ekonomist ikinci çeyrekte geçen yıla oranla yüzde 2 küçülme ön gördü. Bu ankete göre 2019 yılında yıllık büyüme ise yüzde sıfır olarak tahmin edildi. Geçen yıl yaşanan döviz kurundaki krizin bu yılda ekonominin lokomotif pazarlarını etkilemeye devam ettiği belirtildi.

Ekonomistlerin 2019 yılı büyüme beklentilerinin ortalaması ise yüzde 0,0 olarak gerçekleşti. Türkiye ekonomisi 2019'un 1. çeyreğinde yüzde 2,6 küçülmüştü.

Kurdistan Haberleri

ABD-İran mutabakat zaptı imzalandı: Savaş bitti mi?
İsrail Diaspora Bakanı: Türkiye ve Suriye, İran'dan çok daha rahatsız edici
Neçirvan Barzani, ENKS heyetini kabul etti
Hegseth: Avrupa’daki ABD askeri varlığını gözden geçireceğiz
Erbil ve Bağdat ASYCUDA sistemi konusunda uzlaştı