Rusya uluslararası kuruluşları yasakladı

.

15 kuruluş arasında Friedrich Ebert Vakfı, Friedrich Naumann Vakfı, ABD merkezli Carnegie Uluslararası Barış Vakfı ve Polonya Senatosu'nun himayesindeki sivil toplum kuruluşu Polonya Toplumu bulunuyor.

Rusya Adalet Bakanlığı, aralarında Uluslararası Af (Amnesty International) ve İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütlerinin bulunduğu çok sayıda uluslararası kuruluşun "Rus yasalarını ihlal ettiği" gerekçesiyle yabancı sivil toplum kuruluşları kaydından çıkartıldığını duyurdu.

DW Türkçenin haberine göre; resmi kayıtlardan çıkartılan 15 kuruluş arasında Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) yakınlığı ile bilinen Friedrich Ebert Vakfı, Hür Demokrat Parti'ye (FDP) yakınlığı ile bilinen Friedrich Naumann Vakfı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Carnegie Uluslararası Barış Vakfı (Carnegie Endowment for International Peace) ve Polonya Senatosu'nun himayesindeki sivil toplum kuruluşu Polonya Toplumu (Wspolnota Polska) bulunuyor.

AB: Hiçbir gerekçesi olamaz

Avrupa Birliği (AB) Rusya'nın uluslararası kuruluşları yasaklamasına tepki gösterdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in sözcüsü tarafından dün yaptığı açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığı'nın kararından derin üzüntü duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, hak ve özgürlüklerin korunması için faaliyet gösteren bu kuruluşlara yönelik adımın haklı hiçbir gerekçesi olamayacağı ifade edilerek, söz konusu yasak ile Rus yönetiminin halkın ifade ve düşünce özgürlüğü hakkını da elinden aldığı ifade edildi.

"Fiilen kapatmak anlamına geliyor"

İnsan Hakları İzleme örgütü de Rusya'daki insan hakları ihlallerini araştırmayı sürdüreceğini duyurdu. Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, söz konusu adımın fiilen kuruluşların kapatılması anlamına geldiği belirtildi.

Friedrich Naumann Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Karl-Heinz Paque ise, "Rusya'da kim insan hakları için mücadele ediyorsa, cezalandırılıyor, tehdit ediliyor ve zorluklarla karşılaşıyor" dedi. 

Avrupa Haberleri

Avrupa'da 50 binden fazla mülteci çocuk kayıp
Göç Anlaşması: AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor
AB Zirvesi’nden Türkiye ile ilişkiler için Kıbrıs şartı geldi
AB'den Türkiye'ye ilişkileri iyileştirme mesajı
Avrupa Parlamentosu'nun onayladığı Yeni Göç ve İltica Paktı ne öngörüyor?