Rektör olmak için prof. olmaya, hakim olmak için hukukçu olmaya gerek kalmadı

Yayımlanan 703 No'lu KHK ile Cumhurbaşkanı'nın rektör olarak atayacağı kişilerde profesör olma şartı kaldırılırken, lisans mezunlarının da hakim olarak atanabileceği hükmü getirildi.

Rektör atamalarını düzenleyen kanundaki ‘profesör akademik unvanına sahip kişiler’ ifadesi 703 nolu KHK’yla yapılan yeni düzenlemede yer almadı.

Pazartesi günü yayımlanan 703 nolu KHK’yla Cumhurbaşkanı tarafından atanacak rektörlerin profesör olması şartı kaldırıldı. 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, 13. Madde’nin ilk paragrafında yer alan, “Devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır” ifadesinin yerine şu getirildi: “Devlet ve vakıf üniversitelerine rektör, Cumhurbaşkanınca atanır. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör ataması, mütevelli heyetinin teklifi üzerine yapılır. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder.”

 

4 yıllık lisans mezunları hakim olabilecek!

 

Öte yandan Yargıçlar Sendikası Basın Sorumlusu Hakim Köse, sosyal medyada yaptığı açıklamada “703 sayılı KHK’ nin 136/à maddesine göre herhangi bir 4 yıllık lisans diploması olan idari yargıç olabilecek” ifadelerini kullandı.

‘Fizik tedavi, veterinerlik, Fransızca, iklim mühendisliği, ilahiyat, sümeroloji, tıp gibi en az 4 yıllık bölüm mezunlarının idari yargıç olmalarının önündeki yasal engel kaldırıldı’ diyen Hakim Köse, “KHK’nın 136/a madde/fıkrasına göre; bakanlığın ihtiyaç duyacağı diğer alanlarda en az dört yıllık üniversite mezunu olmak şeklindeki değişiklikle, bakanlığa, 4 yıllık herhangi bir alanda lisans diploması olanları idari yargı sınavına sokma yetkisi verilmiş oldu.” bilgisini paylaştı.

Köse’nin sosyal medya paylaşımları şöyle;

 

KHK'nın 136/a madde/fıkrasına göre; bakanlığın ihtiyaç duyacağı diğer alanlarda en az dört yıllık üniversite mezunu olmak şeklindeki değişiklikle, bakanlığa, 4 yıllık herhangi bir alanda lisans diploması olanları idari yargı sınavına sokma yetkisi verilmiş oldu.

 
 

 

 

Fizik tedavi, veterinerlik, fransızca, iklim mühendisliği, ilahiyat, sumeroloji, tıp gibi en az 4 yillik bölüm mezunlarinin idari yargıç olmalarının önündeki yasal engel kaldırıldı.

 
 

 

 

703 sayılı KHK' nin 136/à maddesine göre herhangi bir 4 yıllık lisans diploması olan idari yargıç olabilecek.

KÜRDİSTAN Haberleri

Özçelik Rûdaw'a konuştu
PAK'tan 21 Şubat mesajı: Kürtçe bilmeyenler için başlangıç olsun
PDK Bakur: Yurtsever Demokrat adayları destekliyoruz
Merve Demirel suç duyurusunda bulundu
Van'da çocuklara işkence skandalı