Özçelik: ”Bağımsızlığın kapısını açmaya çağırıyoruz!”

İnsiyatif Sekretaryası’nda yer alan PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik ‘’Bağımsızlık Referandumu’nu Destekleme İnsiyatifi’’hakkında bilgi verdi

Güney Kürdistan’da 25 Eylül 2017 günü gerçekleştirilecek olan bağımsızlık referandumu ile ilgili destekleme ve sahiplenme çalışmaları için Azadi Hareketi, PAK, PDK-Bakur, PDKT,ÖSP,PSK’nin çağrısıyla 15.07.2017 günü Diyarbakır’da ‘’ Kürdistan Bağımsızlık Referandumu Çalıştayı’’ gerçekleştirildi.

6 Parti ve hareketin yanısıra, STK ve Şahsiyetlerin katıldıkları bu Çalıştay sonucunda 13 Kişiden oluşan bir İnsiyatif seçildi ve 16.07.2017 günü Diyarbakır Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan bir basın toplantısı ile Çalıştay Sonuç Bildirisi kamuoyuyla paylaşıldı.

İnsiyatatif şu isimlerden oluşmaktadır:1) Ayatullah Aşitî- Azadi Hareketi Sözcüsü, 2) Mustafa Özçelik- PAK Genel Başkanı, 3) Sertaç Bucak- PDK-Bakur Genel Başkanı, 4) M. Emin Kardaş-PDK-T Genel Başkanı, 5)Mesut Tek- PSK Genel Başkanı, 6)Sinan Çiftyürek- ÖSP Genel Başkanı, 7) Mahmut Kılınç, Eski Milletvekili, 8) Sebahattin Korkmaz- Hukukçu, 9) Fikri Amedi-Yazar, 10) Ferda Cemiloğlu-İşkadını, 11) Ekrem Bilek-Hekim, 12) Mehmet Celal Baykara-Hukukçu, 13) Yaşar Abdülselamoğlu-Öğretim Görevlisi

Çalıştay’da seçilen İnsiyatif 16.07.2017 Günü ilk toplantısını gerçekleştirdi. Ve tüm çalışmaların teknik koordinasyonunu yapmak üzere bir Sekreterya seçildi.

Daha sonra Sekreterya ve katılabilen İnsiyatif üyelerinin katılımıyla Çalışma Programını belirlemek üzere birkaç toplantı yapıldı.

Yapılan görüşme ve değerlendirmeler sonucunda bir Çalışma Programı oluşturuldu.

İnsiyatif Sekretaryası’nda yer alan PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik’in verdiği bilgilere göre;

‘’İnsiyatif’in adı: ’Bağımsızlık Referandumunu Destekleme İnsiyatifi-Însîyatîfa Piştgirîya Referandûma Serxwebûnê’ olarak belirlendi. İnsiyatif’in Logosu kabul edildi. Kürt ve Kürdistan halkına bağımsızlık referandumunu desteklemeleri için Kürtçe’nin Kurmanci ve Dimilî lehçeleri ile Türkçe bir ’Çağrı’ hazırlandı. Bu ’Çağrı’ önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak. Büyükelçilikler, siyasi partiler, STK’lar, aydın, yazar, gazetecilere iletilmek üzere Bağımsızlık referandumunu desteklemelerini talep eden bir ‘Deklerasyon’ hazırlandı’’.

İnsiyatif’in HAKPAR, HDP, HÜDAPAR, AKP, CHP ile görüşülmesi kararı aldığını , HAKPAR ve HÜDAPAR ile görüşmelerin 24 temmuz günü gerçekleştirildiğini dile getiren Mustafa Özçelik , görüşmeler ile ilgili olarak şunları dil getirdi: ’’HAKPAR, ‘Şu aşamada İnsiyatif’in bu çalışmalarına katılmayacağız. Bizim de referandum ile ilgili bağımsız bir programımız var. İleriki günlerde programlarımızın çakışması durumunda, yetkili organlarımızın kararıyla yeniden değerlendirmeye alacağız’ dedi. HÜDAPAR ile İnsiyatifin çalışmaları ile ilgili olarak bilgilendirme ve belli dönemlerde işbirliği ihtimalleri için görüşme yapıldı. HÜDAPAR olumlu bir yaklaşım gösterdi.HDP ile de öngörüşme yapıldı. Önümüzdeki günlerde kendileriyle İnsiyatif olarak görüşme yapılacak. AKP ve CHP’den de randevu talep edildi’’. 

Mustafa Özçelik, Türkiye’deki bazı STK’lar ve bazı yabancı devletlerin Büyükelçilikleri ile de görüşme için girişimlerinin olacağını dile getirdi.

Mustafa Özçelik, Kürdistan Bölge Başkanı Sayın Mesud Barzani, Güney Kürdistan’daki Referandum Üst Komitesi, tüm siyasi partiler ve Devlet Yetkilileri ile de İnsiyatif adına görüşmek amacıyla gerekli çalışmaların yürütüldüğünü belirten Mustafa Özçelik, yine İnsiyatif adına Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan ile de görüşme girişiminde bulunulduğunu dile getirdi.

Bağımsızlık referandumunu destekleme amacıyla yapılacak en önemli etkinliklerden birinin de Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin bir çok ilinde gerçekleştirilecek Konferans ve halka açık toplantıların olacağını söyleyen Mustafa Özçelik, ‘’Bu konferans ve toplantılar akademisyenler, siyasetçiler, aydınlar, akil adamlar ve halkımızın katılımıyla gerçekleştirilecektir’’ dedi.

Mustafa Özçelik ’’Türkiye Parlamentosu’ndaki HDP, AKP ve CHP’nin tüm Kürt milletvekillerine hitaben, Bağımsızlık Referandumu’na destek sunmaları için hazırlanan bir mektubun da tek tek milletvekillerine gönderileceğini’’ belirtti ve konuşmasını şöyle tamamladı: ‘’Kuzey Kürdistan, Türkiye ve dünyadaki tüm Kürt ve Kürdistanlıları, kayıtsız şartsız bir şekilde , Güney Kürdistan’daki bağımsızlık referandumunda ‘Evet’i desteklemeye; Güneyli kardeşlerimizi de en yüksek katılımla ve en yüksek 'evet' oyuyla bağımsızlığın kapısını açmaya çağırıyoruz. Bu aynı zamanda tarihsel ve ulusal bir görev olarak da idrak edilmelidir’’.
 

KÜRDİSTAN Haberleri

Özçelik Rûdaw'a konuştu
PAK'tan 21 Şubat mesajı: Kürtçe bilmeyenler için başlangıç olsun
PDK Bakur: Yurtsever Demokrat adayları destekliyoruz
Merve Demirel suç duyurusunda bulundu
Van'da çocuklara işkence skandalı