Kuzey Kore'de gözler ona çevrildi: First Lady Ri Sol-ju hakkında bilinmeyenler

Bazı uzmanlar, hakkında çok az şey bilinen Ri Sol-ju'nun isminin bile takma olduğunu düşünüyor

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un sağlık durumuyla ilgili haberler yeniden gündeme gelirken, gözler hakkında çok fazla şey bilinmeyen First Lady Ri Sol-ju'ya çevrildi.

Kısa süre önce Güney Kore'de Ri'yi uygunsuz şekilde gösteren fotoğrafların yer aldığı broşürler iki ülke arasında gerilime yol açmıştı.

Hatta Rusya'nın Pyongyang Büyükelçisi Aleksandr Matsegora haziran sonlarında yaşanan gerginliğin temel sebebinin, Kim Jong-un'un eşinin "ahlaksızca ve rencide edici" biçimde hedef alınması olduğunu ifade etmiş ve bu yayınların Kim'i öfkelendirdiği belirtilmişti.

Eşinin sağlık durumuyla ilgili spekülasyonların yeniden artmasıyla birlikte Kuzey Kore First Lady'si bugünlerde yeniden gündemde.

Bazı uzmanlar, hakkında çok az şey bilinen Ri'nin isminin bile takma olduğunu düşünüyor.

Doğum tarihinin 1985-1989 yıllarına denk geldiği tahmin edilen Ri'nin 30-35 yaşlarında olduğu belirtiliyor.

Kimi kaynaklara göre ailesinin siyasi elit mensubu olduğu, annesinin yerel bir hastanede jinekoloji birimini yönettiği, babasının da bir üniversitede profesör olduğu söyleniyor.

Ancak Kuzey Kore Liderliği İzleme adlı bir blog, Ri'nin askeri bir aileden geldiğini ve babasının bir komutan olduğunu öne sürüyor.

Ri'nin Pyongyang'da büyüdüğü ve Çin'de vokal müzik eğitimi aldığına inanılıyor. Anlatılanlara göre şarkıcı olarak Unhasu Orkestrası'yla sahneye çıktığı da belirtiliyor.

Güney Koreli bir parlamentere göre, Ri'nin 2005'te Asya Atletizm Şampiyonası için gittiği Güney Kore'de amigoluk yaptığı öne sürülüyor.

Çiftin 2009'da evlendiği iddia edilirken, evliliklerinin 2012'ye kadar Kuzey Kore devlet medyası tarafından bildirilmemiş olması dikkati çekiyor.

Güney Kore'nin Times gazetesine göre Kim'in babası Kim Jong-il'in 2008'de felç geçirdikten sonra bu evliliği apar topar ayarladığı söyleniyor.

Çiftin evliliklerinin birinci yılında anne baba olduğu, oğullarının 2010'da doğduğu tahmin ediliyor.

Kim Jong-un'a yakın isimlerden olan NBA efsanesi Dennis Rodman'ın Sun gazetesine anlattıklarına göre 2013'te Ri'nin bir kız çocuğu dünyaya getirdiği iddia ediliyor.

Güney Kore istihbaratıysa Ri'nin üçüncü çocuğunu Şubat 2017'de doğurduğunu savunuyor.
 

 

Asya Haberleri

DSÖ, ilk Hasta Güvenliği Hakları Şartını yürürlüğe koydu
UNFPA: Her gün 800 kadın doğum yaparken ölüyor
ABD, Fly Bağdat'a yaptırım uyguladı
Kazakistan'da 150 binden fazla Kürt yaşıyor
Yemen: Kızıldeniz’de İsrail’e giden ticari gemilere saldıran Husi isyancılar kim?