İngiltere ve Japonya, otoriter rejimlere karşı demokrasi çağrısında bulundu

.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Japon mevkidaşı Fumio Kishida ile dün (Perşembe) Londra’da savunma alanında bir anlaşma imzaladı.

Downing Street’ten yapılan açıklamada, tarafların demokratik ülkelerin otoriter rejimlere karşı birlik kurması gerektiğini vurguladığını açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Çin ile gergin ilişkiler ışığında taraflar, Hint- Pasifik bölgesini kapsayan ve iki ülke ordularının birlikte eğitim almasına imkan verecek bir anlaşma imzaladı.

Johnson, “Avrupa’daki otoriter ve keyfi yönetimlerin hareketleri ile Doğu Asya’da gerçekleşebilecek olaylar arasında bir bağlantı var. Bu yüzden daha yakın bir şekilde çalışmak istiyoruz” dedi. Kishida, Johnson ile gerçekleştirdiği ‘verimli tartışmalara’ övgüde bulundu.

İki ülke arasındaki ilişkilerin bir göstergesi olarak liderler, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin gösterisini izledi. Taraflar, başbakanlık ofisinin bulunduğu Downing Street yakınlarında bir geçit törenine katıldı.

Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar, Londra’da uçuyor (AFP)

İngiltere, 2011 yılının Mart ayında yaşanan tsunaminin neden olduğu nükleer kazadan etkilenen bölgelere yaptırım uygulamıştı. Yaptırımlar kaldırılmasının kutlanması ile Johnson ve Kishida, Fukuşima mısırından yedi.

Downing Street Sözcüsü, iki liderin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve işgalin uluslararası sonuçları hakkında konuştuğunu açıkladı. Yapılan açıklamada tarafların NATO ve Hint- Pasifik bölgelerindeki güvenliğinin önemli olduğunu vurgulayıp dünyadaki demokratik liderlerin otoriter rejimlere karşı birlik içinde olması gerektiğini belirtti.

Johnson, Kuzey Kore’nin en son gerçekleştirdiği balistik füze denemesini ‘kışkırtıcı bir hareket’ olarak nitelendirdi ve İngiltere’nin Japonya ve bölgedeki müttefiklerini desteklediğini belirtti.

Brexit’ten sonra yeni ticaret anlaşmaları yapmak isteyen Johnson, ülkesinin Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması’na (TPP) üye olması için yapılan müzakerelerdeki gelişmeleri ele aldı.

Japonya ve İngiltere, Endonezya ve ABD askerlerinin Sumatra ve Borneo adasındaki yıllık tatbikatlara katılacak. Toplamda 14 ülkenin katılacağı tatbikat Pekin ile yaşanan gerginlikler ışığında gerçekleşecek.

Asya Haberleri

DSÖ, ilk Hasta Güvenliği Hakları Şartını yürürlüğe koydu
UNFPA: Her gün 800 kadın doğum yaparken ölüyor
ABD, Fly Bağdat'a yaptırım uyguladı
Kazakistan'da 150 binden fazla Kürt yaşıyor
Yemen: Kızıldeniz’de İsrail’e giden ticari gemilere saldıran Husi isyancılar kim?