İngiliz Parlementosu'ndan 'Kürtler ihmal ediliyor eleştirisi

Dün, İngiltere Parlamentosu Dış lişkiler Komisyonu’nun düzenlediği ’16 Ekim Olayları Sonrası Erbil-Baxdat İlişkileri’ konulu panelde, Kürtlerin ihmal edildiği eleştirisi yapıldı.

Katılan bazı Kürt isimlerin cevap ve önerilerinin de dinlenildiği panelde ağırlıklı olarak Kürdistan ve Kerkük'te 16 Ekim olayları, Heşdi Şabi ve Irak ordusunun Kerkük ve diğer bazı bölgelere saldırısı üzerinde duruldu.

Londra King's Koleji araştırmacılarından Muhammed İhsan, Londra yönetimini Kürtleri ihmal etmekle eleştirdi. Muhammed İhsan, şunları söyledi:

“İngiltere hükümeti ile Dışilişkiler Ofisi’nin 16 Ekim olayları sonrasındaki sessizliği gerçekten bizim için bir şoktu. Şu an ne oluyor bilmiyoruz. Siz, Kürdistan’ı kuran ve koruyan ilk gruptunuz. Bugün bütün tarafların, kendi çıkarlarının peşinde olduğunu biliyoruz. Kürtler, sorunlarını barışçıl ve siyasi yöntemlerle çözmek için İngiltere’nin rol almasını istiyor, tehdit, düşmanlık ve Bağdat’ın konuştuğu dili değil.”

Panelde Kürdistan’ın diğer parçaları da masaya yatırıldı ve Güney Kürdistan’daki olayların diğer parçalara etkisi de tartışıldı.

Bristoll Üniversitesi’nden Nezend Begixani, “Irak ordusunun Kerkük ve diğer bölgelere saldırısı, ki Irak Kürdistanı, Abadi ve diğer ortağı İran tarafından rehin alındı, Suriye Kürtleri bir ders çıkardı. Onlar da artık, IŞİD’in ortadan kaldırılmasından sonra kendilerine de aynı şeyin yapılmasından şüphe duyuyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

Dışilişkiler Komisyonu, Kürt meselesi ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne nasıl destek verilebileceğine dair hükümete tavsiyelerde bulunabiliyor. Ayrıca ülkenin dış siyasetine de etki edebiliyor.

KÜRDİSTAN Haberleri

Özçelik Rûdaw'a konuştu
PAK'tan 21 Şubat mesajı: Kürtçe bilmeyenler için başlangıç olsun
PDK Bakur: Yurtsever Demokrat adayları destekliyoruz
Merve Demirel suç duyurusunda bulundu
Van'da çocuklara işkence skandalı