Fransa parlamentosu, 15 yaşından küçüklere sosyal medya kullanımını kısıtlayan tasarıyı onayladı

.

Fransa Senatosu, 15 yaş altındakilerin sosyal medya kullanımına şartlar getiren yasayı oybirliğiyle kabul etti. Kuralları ihlal eden platformlara küresel cirosunun yüzde 1'i kadar ceza kesilebilecek.

Fransa'da Senato, 15 yaş altı kullanıcıların sosyal medya platformlarına kaydolmasını ve kullanmasını veli iznine tabi tutan tasarıyı kabul etti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Fransız senatörler, sosyal medyada "nefretle mücadele etmeyi" amaçlayan yasa tasarısını ikinci kez görüştü.

15 yaşından küçük çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması için velisinden izin almasını zorunlu kılan tasarı, Senato'da oybirliğiyle kabul edildi.

Buna göre platformların, kullanıcıların yaşını ve küçüklerin velisinden izin alıp almadığını doğrulamak için bir sistem kullanması gerekecek.

KURALLARI İHLAL EDEN PLATFORMLARA YÜKSEK CEZALAR GELİYOR

Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek.

Veliler, platformlardan, 15 yaşındaki çocuklarının sosyal medya hesaplarını askıya almasını talep edebilecek.

Yasa, sosyal medya ve çevrim içi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 günde elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da kapsıyor. Platformlara tanınan bu süre, kişi veya mülke ciddi zarar riski bulunduğunda ise en fazla 8 saat olacak.

Ulusal Meclis'te dün kabul edilen tasarı, görüşülmek üzere Senato'ya gönderilmişti. Tasarı, Senato'da da onaylanmasıyla yasalaştı.

Fransa'da bir yasa tasarısının nihai olarak kabul edilmesi için parlamentonun iki kanadı olan Ulusal Meclis ve Senato'dan onay alması gerekiyor.

Yasa Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Avrupa Haberleri

Slovakya Başbakanı Fico'ya suikast girişimi: 'Hayati tehlikesi bulunuyor'
İspanya'da Katalanlar sandık başında: Sosyalistler ve ayrılıkçılar önde
Borrell: Bazı AB ülkeleri 21 Mayıs'ta Filistin'i tanıyacak
Zelenskiy: ‘Savaşı kazanmadan NATO'ya katılamayız’
Avrupa'da 50 binden fazla mülteci çocuk kayıp