DSG'den 'insani ateşkes' açıklaması

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Covid-19’a karşı mücadelenin genişletilmesi için küresel ateşkes ilan edilmesi çağrısına yanıt veren DSG, “meşru savunma” dışındaki tüm askeri faaliyetlerini durdurdu.

Haber Merkezi - Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Sözcüsü Kino Gabriel, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 23 Mart’ta yeni tip koronavirüsü salgınına karşı mücadelenin genişletilmesi için yaptığı küresel ateşkes çağrısına kendilerinin de 24 Mart’ta karşılık verdiğini söyledi.

Gabriel, “Ateşkes çağrısı Suriye’deki tüm tarafları da kapsıyor. Bu çağrı Suriye’de göçün ve salgının yayılmasını önlemeyi amaçlıyor. Biz de bu çerçevede isani ateşkes ilan ettik, güçlerimiz meşru savunma durumuna bağlı kalacak” dedi.

Öte yandan BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen de BM’nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde Suriye’de koronavirüs tehlikesi nedeniyle tüm taraflara ateşkes çağrısında bulundu.

Til Temir Askeri Meclisi Başkanı Demhat Brusk, ateşkes çağrılarına rağmen Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) güçlerinin saldırılarına devam ettiğini söyledi.

Brusk, “Til Temir ve Um el Kef’e saldırılar sürüyor. Koronavirüsünün yayılması da bu durumda halkın psikilojisini etkiliyor. Öte yandan Türkiye’nin desteklediği bu gruplar sivil halka giden suyu kesiyor. Salgınla birlikte bu durum çok ağır bir psikilojik bir baskıya yol açıyor” diye konuştu.

Guterres’in çağrısının ardından DSG Genel Komutanlığı, Suriye’deki tarafları askeri girişim ve eylemden kaçınmaya ve “derhal insani bir ateşkese” bağlı olmaya çağırmıştı.

DSG ayrıca, yerel ve uluslararası sağlık çalışanlarının kontrol ettikleri tüm bölgelere erişimini sağlama taahhüdünde bulunmuştu.

 

Siyaset Haberleri

Diyarbakır Eğitim-Sen Eşbaşkanı Kılıç: Kürtçe’ye ayrılan kontenjan komik!
KERKÜK - 'İthal Araplar' hasat döneminde Kürt çiftçilerin arazilerine girdi
Bir mücadele aracı olarak inat
Lise öğrencisine ‘Diktatör Erdoğan’ sözü nedeniyle ceza
Başkan Neçirvan Barzani'nin Tahran'daki diplomatik yolculuğunun 3 temel noktası