BM: Operasyon nedeniyle Afrin’de çok sayıda sivil yaşamını yitirdi, binlercesi göç etti

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin’den “Türk güçleri tarafından önceki gün ele geçirilen Afrin’de, hava saldırıları, kara operasyonları ve patlayıcılar nedeniyle çok sayıda kişi öldürüldü ve yaralandı. Binlercesi göç etti” dedi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, Efrin’de evlerin talan edilip sivillerin tutuklandığına dair raporların kendilerine ulaştığını söyledi.

 

Rûdaw'ın özel haberinde, BM Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Stephane Dujarric, Rûdaw muhabirinin Efrin’e dair sorularına yanıt verdi.  

 

“Efrin’de etnik temizlik ve toplu katliamlara dair ciddi suçlamalar var. Oradaki yetkililer de sivillerin kasten hedef alındığını iddia ediyor. Soru şu; BM Genel Sekreterliği sivillere karşı saldırıları neden kınamıyor. Neden Türkiye’ye operasyonları durdurması için çağrıda bulunulmuyor?” şeklindeki soruya Dujarric şu cevabı verdi:

 

Bu konuda belirtebileceğim iki şey var; birincisi BM Genel Sekreteri geçen hafta yaptığı açıklamada 2401 Nolu ateşkes kararının tüm Suriye için geçerli olduğunu bir kez daha vurguladı. Bu karar hala geçerlidir.

 

Ikincisi, Efrin’e yapılan insani yardımlar, oradaki sivillere karşı şiddet eylemleri ve halka ait malların talan edilmesine ilişkin Suriye Kızılayı ile UNFPA raporları bize ulaştı. BM raporlarda geçen bu hususları endişe ile takip ediyor ve tüm tarafları uluslararası hukuka, insan haklarına saygılı olmaya davet ediyor. Fakat bunu yinelemek istiyorum, şimdi doğrudan Efrin’le herhangi bir temasımız yok.”

 

“Sivillerin evlerine dönmesi konusunda ciddi endişeleri var. siz bu konuda ne diyebilirsiniz?” sorusuna BM Genel Sekreter Sözcüsü şu sözlerle yanıt verdi:

 

“Elbette güvenlik hakkında kaygılar var, nitekim bazı yerlerde hala çatışmalar sürüyor. Sivillerin güven içinde evlerine dönmeleri gerekiyor. Önemli olan 2401 No’lu kararın tamamen hayata geçmesidir.”

 

Fransız AFP haber ajansının geçtiği görüntülerde, TSK'nın desteklediği ÖSO mensuplarının, kenti tahribat ettiği, yağma ve talan gerçekleştirdiği görülüyor.

 

ÖSO mensuplarının ev ve dükkanları yağmaladığı ve araçlara el koydukları ifade ediliyor.

KÜRDİSTAN Haberleri

Özçelik Rûdaw'a konuştu
PAK'tan 21 Şubat mesajı: Kürtçe bilmeyenler için başlangıç olsun
PDK Bakur: Yurtsever Demokrat adayları destekliyoruz
Merve Demirel suç duyurusunda bulundu
Van'da çocuklara işkence skandalı