Belçika Parlamentosu Ezidi Soykırımı'nı resmen tanıdı! 13 saat önce

.

 Belçika Parlamentosu, Dış İşleri Komisyonu tarafından sunulan Ezidi Soykırımına dair karar tasarısını onayladı. Böylece Belçika Ezidi Soykırımını resmen tanımış oldu.

Belçika Parlamentosu, IŞİD’in Ağustos 2014’ten sonraki süreçte Ezidi Kürtlere karşı işlediği katliam ve suçların “soykırım” olarak tanınmasını içeren karar tasarısını onayladı.

Tasarı, Parlamentodaki 150 milletvekilinden 139’unun “Evet” oyu ile kabul edildi. Hiç bir milletvekili tasarıya karşı çıkmazken 2 oy da geçersiz sayıldı.

Geçtiğimiz aylarda parlamento Dış İlişkiler Komisyonu’nda soykırım yasa tasarısı oynanmış ve kabul edilmişti.

Tasarı, Hristiyan Demokrat Parti Milletvekili Georges Dallemagne öncülüğünde Koen Metsu, François De Smet, Malik Ben Achour, Michel De Maegd et Samuel Cogolati, Mmes Els Van Hoof, Goedele Liekens et Vicky Reynaert ve Wouter De Vriendt tarafından Parlamentoya sunulmuştu.

Rûdaw muhabiri Zinar Şino, tasarıda IŞİD tarafından Irak ve Suriye'de Ezidi Kürtlere karşı işlenen soykırım suçunun cezasız kalmaması için ulusal ve uluslararası hukuk yollarına başvurulması için imkanların kullanılmasına imkan tanındığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Belçika Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Els Van Hoof da, tasarıda, Erbil ile Bağdat arasında varılan Şengal Anlaşması’na da yer verildiğini, Ezidi Kürtlerin evlerine dönmeleri, güvenliklerinin sağlanması konusuna da değindiklerini belirtti.

Belçika Parlamentosu, Hollanda ile birlikte Ezidi Soykırımı'nı tanıyan ikinci parlamento oldu.

Şengal Katliamı: Bir insanlık dramı

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014'te, Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesi ve çevresini saldırı düzenlemiş ve işgal etmişti. IŞİD binlerce Ezidi Kürt’ü öldürdü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 410 kişiyi ise kaçırdı.

Saldırıdan kaçan yüzbinlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığındı. Katliamın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen hala binlerce Ezidi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.

IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Ezidi Kürtleri topluca katletmesi, kaçırdıklarına “savaş ganimeti” muamelesi yaparak sistematik işkence ve cinsel saldırıda bulunması büyük bir insani suç olarak kayıtlara geçti.

Kürdistan Bölgesi hükümeti ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu yakın tarihte yaşanmış bu insanlık suçunun “soykırım” olarak tanınması için çeşitli düzeylerde çalışmalar yürütüyor ve uluslararası topluma Ezidilerin sesini duyurmak için çabalıyor.

2014’te dönemin Başbakanı, şimdiki Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan “Ezidileri Kurtarma Ofisi” kuruldu. Bu ofis şu ana kadar kaçırılan 3 bin 509 kişiyi kurtarmayı başardı. Ancak kaçırılanların birçoğunun akıbeti hala bilinmiyor.

Kurdistan Haberleri

Demirtaş ve arkadaşları ‘Türklük Sözleşmesi’ni ihlalden ceza aldılar
Savcılık, Kobanê Davası'ndaki tahliye ve beraat kararlarına itiraz etti
Birleşmiş Milletler: Kürdistan Bölgesi seçimleri azınlıkların katılımıyla yapılmalıdır
Kobanê davası dünya basınında: ‘Karar, siyasi gerilimleri körükleyebilir’
Diyarbakır'da o kafe sadece Kürtçe hizmet verecek