AP’den Türkiye’ye liderler zirvesi öncesi uyarı

24-25 Eylül'deki AB liderler zirvesi öncesinde kararlar alan Avrupa Parlamentosu, Türkiye'yi Doğu Akdeniz'deki gerginlikte diyaloğa çağırdı, aksi takdirde AB'nin ek yaptırımları devreye sokmasını talep etti.

Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile yaşanan krizde diyaloğa çağırarak AP, aksi takdirde AB'nin ek yaptırımları devreye sokmaya hazır olması gerektiğini açıkladı.

Son dönemde Doğu Akdeniz'deki gerilim ve Türkiye'ye karşı benimsenecek tutumun masaya yatırılacağı 24-25 Eylül'de düzenlenecek AB liderler zirvesi öncesinde AP'de oylanan kararda, "Türkiye'nin Yunanistan ve Kıbrıs'a bağlı münhasır ekonomik bölgelerdeki eylemleri" kınanarak Yunanistan ve Kıbrıs ile tam dayanışma vurgusuna dikkat çekildi. 

Öte yandan Türkiye'ye yönelik 57 ret oyu ve 36 çekimser oya karşı 601 oyla kabul edilen kararda, AB'nin kendi çıkarlarını korumakta net ve kararlı olduğu belirtilerek, Türk hükümeti "Doğu Akdeniz'deki tüm yasa dışı keşif ve sondaj çalışmalarını derhal durdurmaya, Yunan hava sahasındaki ve Yunan ve Kıbrıs karasularındaki ihlallere son vermeye ve milliyetçi savaş çığırtkanı söylemden vazgeçmeye" çağrıldı. 

 

Avrupa Haberleri

Almanya Başbakanı Merz'den AfD yorumu: Şok içindeyiz
ABD’li müzakereciler Witkoff ve Kushner, Rusya'da
Fransa’da Cumhuriyet içinde özerk bir Korsika için anayasal yasa taslağı
Türkiye'den Ukrayna'ya 283 milyon dolarlık silah satışı
Zelenskiy'den NATO'ya: Acil hava savunması gönderin