AB'den Kışanak ve Anlı tepkisi

AB, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Kışanak ve Anlı'nın gözaltına alınmasından büyük kaygı duyulduğunu açıkladı.

AB, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Kışanak ve Anlı'nın gözaltına alınmasından büyük kaygı duyulduğunu açıkladı. PKK’nın ciddi bir tehdit olduğu ancak hukukun üstünlüğünün korunması gerektiği belirtildi.

AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn yayınladıkları ortak açıklamada, Kışanak ve Anlı'nın gözaltına alınmasını "oldukça endişe verici bir haber” olarak değerlendirdi.

Mogherini ve Hahn'ın açıklamasında, "demokratik yollarla seçilmiş Diyarbakır Belediyesi eş başkanları Kışanak ve Anlı'nın gözaltına alınmasına dair endişe verici haberler görüyoruz” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada “Son 15 ay içinde Türkiye’nin güneydoğusunda şiddet hiç durmadı. AB kendi terör örgütü listesinde de yer alan PKK’nın, Türkiye'nin güvenliğine yönelik ciddi tehdit olduğunu kabul etmektedir. Ama aynı zamanda, atılan tüm adımların Türkiye’nin bir AB adayı ülke olarak taahhüt ettiği hukukun üstünlüğü, yargı süreci ve temel haklara uygun olması da gereklidir” denildi.  

AB yetkilileri, Türkiye'deki Kürt sorununa yönelik siyasi çözüm çağrılarını da yineledi. Hahn ve Mogherini, silahların indirilip, ülke içinde halkın seçtiği temsilcilerin de yer alacağı bir siyasi diyalog başlatılması gerektiğini vurgulayarak, siyasi çözümün tek seçenek olduğuna dikkat çekti.

DW

Avrupa Haberleri

Almanya Başbakanı Merz'den AfD yorumu: Şok içindeyiz
ABD’li müzakereciler Witkoff ve Kushner, Rusya'da
Fransa’da Cumhuriyet içinde özerk bir Korsika için anayasal yasa taslağı
Türkiye'den Ukrayna'ya 283 milyon dolarlık silah satışı
Zelenskiy'den NATO'ya: Acil hava savunması gönderin